Pagina 1 van 1

iBOOD praktijken - garantie

Geplaatst: 24 apr 2013 11:54
door kerbje
Hallo,

De meeste mensen zullen wel bekend zijn met het iBOOD concept: iedere dag een product in de aanbieding tegen een voordelige prijs.

Een tijdje terug hadden ze een aanbieding waarop ik ben ingegaan. Achteraf bleek dat zij van hun leverancier niet het juiste geleverd gekregen hebben en uiteindelijk hebben ze iedereen gevraagd de bestelling te annuleren zodat ze het geld terug konden storten. Op zich niet helemaal fair lijkt mij, zo kan je leuke aanbiedingen neerzetten, cash innen en een maand op rentenieren en dan terugstorten. Zij dekken zich echter in in hun algmene voorwaarden:
3. Totstandkoming koopovereenkomst
De koopovereenkomst tussen iBOOD en de koper komt tot stand onder de opschortende voorwaarde dat de zaak (nog) voorradig is (op=op) respectievelijk de zaak door de toeleverancier, waarvan iBOOD afhankelijk is, (nog) kan worden geleverd. Indien de opschortende voorwaarde niet wordt vervuld en levering van de zaak onmogelijk is omdat de betreffende zaak niet (meer) beschikbaar is, dan zal iBOOD de koper hiervan zo spoedig mogelijk in kennis stellen. De koper heeft in dat geval recht op kostenloze teruggave van het door hem aan iBOOD betaalde, welke teruggave zo spoedig mogelijk en uiterlijk binnen 30 dagen na de kennisgeving van iBOOD zal plaatsvinden. De koper heeft geen recht op enige schadevergoeding.
Allemaal goed en wel. Vandaag was er nieuwe interssante aanbieding, ik heb deze besteld en betaald - echter blijkt dat zij in de loop van de voormiddag de specificaties aanpassen, zonder mij daarvan op de hoogte te stellen. Concreet stond er in de initiële aanbieding 2 jaar garantie, die hebebn ze teruggeschroefd naar 6 maanden omdat het om zogenaamde refurbished modellen gaat. Ook hier dekken ze zich in:
4. Onjuistheden
iBood is niet gehouden om een bestelling uit te voeren, noch tot vergoeding van enig door de koper geleden nadeel, wanneer zij bij de presentatie van de zaak, de formulering van de eigenschappen daarvan of bij de vermelding van de prijs een fout heeft gemaakt en i) het voor de koper duidelijk behoorde te zijn dat het in het betreffende geval om een zetfout ging, of ii) wanneer de koper onder de gegeven omstandigheden er in redelijkheid niet op heeft mogen vertrouwen dat iBood die zaak met die eigenschappen voor die prijs zou leveren of zou kunnen leveren.
Als je doorheen de verschillende aanbiedingen kijkt, merk je dat ze dat best wel vaak doen: een leuke aanbieding neerzetten en dan in de loop van de dag 'een foutje corrigeren'. Concreet voorbeeld was een tijdje terug een tablet of smartphone waarbij in eerste instantie vermeld werd dat het scherm een kwalitatieve IPS was, terwijl dit later een ander type scherm bleek te zijn. Los van de technische kant, dit is een wezelijk verschil!

Ik heb nu eigenlijk 3 vragen:

1. Zijn hun voorwaarden niet in strijd met de Belgische wet? Ik lees hierin geen enkele bescherming van de koper, zij kunnen neerzetten wat ze willen, ze moeten niet eens leveren, achteraf geven ze je geld terug (of niet) en dat is het.

2. Kunnen zij het wettelijk maken om nadat de verkoop gesloten is (besteld, betaald en bevestigd) de specificaties te wijzigen?

3. Kunnen zij iets verkopen waarop slechts 6 maanden garantie is ipv 2 jaar?

Alvast bedankt!
Kerbje

Re: iBOOD praktijken - garantie

Geplaatst: 24 apr 2013 11:59
door Lanox
Ik zie niet in hoe ze met hun algemene voorwaarden over onjuistheden zich kunnen indekken in het concrete geval van 2 jaar garantie. "2 jaar " versus "6 maanden" is geen zetfout meer.

Re: iBOOD praktijken - garantie

Geplaatst: 24 apr 2013 12:23
door bartvdv
Mij lijkt het enige dat je hen kan verwijten, slordigheden.

Bovendien heb je een herroepingsrecht van 14 dagen en kan je je geld terugvragen als het product jou niet bevalt of om een of andere reden niet voldoet.

De garantie op 'refurbished', dus tweedehandsgoederen voor de consument is minimaal één jaar en niet zes maanden.
En verder is de normale garantie voor consumenten altijd twee jaar ongeacht wat er in hun algemene voorwaarden staat.

Dus mij lijkt het dat je voldoende bent beschermd dankzij de Wet marktpraktijken.