de koper iets verplichten

berrekebos
Topic Starter
Berichten: 4

de koper iets verplichten

#1 , 11 mei 2007 15:52

kan je, als je bijzonder gehecht bent aan een bepaalde zaak, bijvoorbeeld een huisdier, de koper verplichten om het dier onder geen enkele omstandigheid naar een asiel te brengen ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 13 mei 2007 10:02

?Art.544.Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken...?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

De koper van het huisdier wordt door de koop eigenaar ervan.De verkoper kan het eigendomsrecht van de koper uit art.544 B.W. niet inperken.

?Art.1659.Het recht van wederinkoop is een beding waarbij de verkoper zich voorbehoudt de verkochte zaak terug te nemen, tegen de teruggave van de oorspronkelijke prijs en de vergoeding waarvan sprake is in artikel 1673.Art.1660.Het recht van wederinkoop mag voor niet langer dan vijf jaren worden bedongen.Het wordt tot die tijd beperkt, indien het voor langer bedongen is.?(B.W.).

U kan bij de verkoop een recht van wederinkoop bedingen indien de koper het dier naar een asiel zou brengen,onder welke omstandigheid ook.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Sharis
Berichten: 1

#3 , 16 mei 2007 16:40

In verband met de verplichtingen tav de koper van een huisdier tov de verkoper wilde ik graag weten welke wetgeving er van toepassing is in volgend geval :

koper koopt huisdier - op koopovereenkomst wordt melding gemaakt
van gebruik van het dier " huis- gezelschap" + er wordt VERBODEN om met het betreffende dier een nestje te fokken, zonder schriftelijke toelating van de verkoper.
( De koper heeft schriftelijke bewijzen dat de verkoper 2 tarieven hanteert : 1 voor gezelschapsdieren en 1 voor dieren voor de fokkerij )
Ongeveer een jaar na de aankoop heeft dezelfde verkoper zijn verkoopsvoorwaarden aangepast en verkoopt hij enkel en alleen nog dieren met een fokververbod

op het moment van de koop heeft de koper geen enkele interesse om een nestje te fokken - na 2 jaar en de nodige investeringen in het dier lijkt de situatie enigzins veranderd en wil de koper eventueel wel eens een gelegenheidsnestje fokken

Hoe moet men deze beperking zien ?
Wat wanneer er eventueel een ongewilde paring zou plaatsvinden ?

Kan men een koper echt beperken in zijn vrijheid om met zijn dier een nest te fokken ?
Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer dit toch gebeurt ?

Dank

Reclame

Terug naar “Consumenten Koop”