#7 , 02 dec 2012 17:07
De wet op garantie bij verkoop aan consumenten is gebaseerd op het Burgerlijk Wetboek :
1 SEPTEMBER 2004. - Wet betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen.
Art. 1649ter. § 1. Voor de toepassing van artikel 1604, eerste lid, wordt het door de verkoper aan de consument geleverde consumptiegoed geacht slechts in overeenstemming met de overeenkomst te zijn indien :
1° het in overeenstemming is met de door de verkoper gegeven beschrijving ervan en de eigenschappen bezit van de goederen die de verkoper aan de consument als monster of als model heeft getoond;
2° het geschikt is voor elk bijzonder door de consument gewenst gebruik dat deze aan de verkoper bij het sluiten van de overeenkomst heeft medegedeeld en dat de verkoper heeft aanvaard;
3° het geschikt is voor het gebruik waartoe goederen van dezelfde soort gewoonlijk dienen;
4° het de kwaliteit en prestaties biedt die voor goederen van dezelfde soort normaal zijn en die de consument redelijkerwijs mag verwachten, gelet op de aard van het goed en op de eventuele door de verkoper, de producent of diens vertegenwoordiger publiekelijk gedane mededelingen over de bijzondere kenmerken ervan, namelijk bij de reclame en de etikettering.
Wanneer een garagehouder/autohandelaar een wagen verkoopt , dient deze voorzien te zijn van een car-pass attest .
Dit zit reeds verwerkt in de wetgevende tekst die ik bovenaan reeds gepost heb :
Herhaling : " § 3. Bij de verkoop van een reeds in België ingeschreven voertuig bezorgt de verkoper aan de koper een document dat uitgaat van de in artikel 6 bedoelde vereniging en dat alle bij deze vereniging beschikbare gegevens tot op een recente datum weergeeft betreffende de kilometerstand van het betrokken voertuig. Deze bepaling vindt geen toepassing wanneer het voertuig verkocht wordt aan een vakman."
De vereniging die zich in België bezighoud met de gegevensverwerking wordt aangeduid door de Koning :
Artikel 6
§ 1. De Koning erkent, onder de voorwaarden die Hij bepaalt (*), een vereniging ....
Wanneer de kilometerstand op moment van verkoop OVEREENSTEMT met de stand die is aangeduid op het attest is de wagen in OVEREENSTEMMING met de door de verkoper gegeven beschrijving ervan .
Bijgevolg kan de garantie NIET ingeroepen worden , aangezien voldaan is aan Art. 1649ter - paragraaf 1 - punt 1 .
Men wil het hier voorstellen als zou een verkoper verantwoordelijk kunnen zijn , voor geknoei met een kilometerstand die reeds lang voordien kan gebeurd zijn.
( 2e handswagens kunnen tegenwoordig een lange weg afgelegd hebben , en zijn evengoed afkomstig uit andere EG landen).
Zelfs als er abnormale ( verspringingen ) kilometerstanden op het attest zouden staan , is de eindverkoper daar nog niet aansprakelijk voor .
Het is dan aan de Federale Politie om dit uit te zoeken .
Dit laatste is dan ook een mogelijk antwoord aan bovenstaande vraag van Jef 007 .
Als TS een 2e hands koopt in Duitsland is het de Duitse wetgeving die van toepassing is ( in zoverre dit niet in een Europese wetgeving zou geregeld zijn ) , en is de Duitse verkoper in het geding .Uiteraard is ook enkel een Duitse rechtbank bevoegd .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .