#2 , 23 nov 2012 23:16
Een niet werkende schuifknop kan zeker niet onder een conformiteitsdefect geklasseerd worden. Dat is dus een uitvlucht. Het zou misschien onder een conformiteits"ontbreking" kunnen beschouwd worden indien er geen Wifi knop aanwezig was. Het begrip conformiteit (of niet-conform) word hier ten onrechte gebruikt. De bedoeling is in feite dat U recht hebt op een ander toestel gedurende de eerste 6m. indien uw toestel een fout of mankement of minderwaarde heeft/bevat die niet zou mogen voorkomen op een ander toestel (merk) van gelijke waarde.
Hier nog eens de wettekst, haal eruit wat in uw geval van toepassing is.
Art.1649quater.§ 1. De verkoper is jegens de consument aansprakelijk voor elk gebrek aan overeenstemming dat bestaat bij de levering van de goederen en dat zich manifesteert binnen een termijn van twee jaar te rekenen vanaf voornoemde levering...”(B.W.).
Art. 1649quater. § 4. Manifesteert zich een gebrek aan overeenstemming binnen een termijn van zes maanden vanaf de levering van het goed, dan geldt tot bewijs van het tegendeel het vermoeden dat dit gebrek bestond op het tijdstip van levering, tenzij dit vermoeden onverenigbaar is met de aard van het goed of met de aard van het gebrek aan overeenstemming
Art.1649quater is geen garantie doch een wettelijke vrijwaringsplicht.
Onverminderd de CONVENTIONELE garantie uit art.1649septies Burgerlijk Wetboek(=B.W.), kan men zich ook beroepen op de WETTELIJKE vrijwaringsplicht van de VERKOPER uit : “Art.1649ter.§ 1. Voor de toepassing van artikel 1604, eerste lid, wordt het door de verkoper aan de consument geleverde consumptiegoed geacht slechts in overeenstemming met de overeenkomst te zijn indien :… 4° het de kwaliteit en prestaties biedt die voor goederen van dezelfde soort normaal zijn en die de consument redelijkerwijs mag verwachten…Art.1649quater.§ 1. De verkoper is jegens de consument aansprakelijk voor elk gebrek aan overeenstemming dat bestaat bij de levering van de goederen…§ 4. Manifesteert zich een gebrek aan overeenstemming binnen een termijn van zes maanden vanaf de levering van het goed, dan geldt tot bewijs van het tegendeel het vermoeden dat dit gebrek bestond op het tijdstip van levering…Art.1649quinquies § 1. Naast desgevallend schadevergoeding, heeft de consument het recht van de verkoper…te eisen, hetzij de herstelling of de vervanging van het goed onder de voorwaarden bedoeld in § 2…§ 2. In eerste instantie heeft de consument het recht om van de verkoper het kosteloze herstel of de kosteloze vervanging van het goed te verlangen…”(Burgerlijk Wetboek).
Verder dit. De winkelketen reageert omdat zij niet geruggesteund worden door iPhone zelf. Met andere woorden is het in feite iPhone zelf die meestal de waarborg weigert.
Als U al wat technische forums bezocht of links of rechts rondgevraagd had, had U geweten dat het niet de eerste keer is dat Apple garantie weigert. Er was het geval met de overgevoeligheid aan vochtig weer, het probleem met de ontvangstmogelijkheid van de antenne indien het toestel op een bepaalde manier werd vastgehouden enz... En dat is nog maar het topje van de ijsberg. De schuld zijn de fanatieke Apple klanten die zoals kleine kinderen alles maar voor lief nemen. De pretentie van het personeel in een Apple verkooppunt is typisch voor het hoogwaardigheidsgevoel van Apple.
Buiten de politiek correcte krijtlijnen durven denken is per definitie reactionair. Kortom, kritisch nadenken is rechts geworden. Dat is niet echt een compliment voor links" : Mia Doornaert in De Standaard