@fore: ook hier moet je nuanceren. Een cadeaubon is een 'contract' tussen een koper en een verkoper. De verkoper is vrij om de voorwaarden van een cadeaubon te bepalen (vb: al dan niet geldig tijdens solden, al dan niet geldig op bepaalde producten,...). De koper is vrij met deze voorwaarden akkoord te gaan, of te weigeren (en dus de cadeaubon niet aan te kopen). Artemis heeft het dus verkeerd voor.
Zie ook:
http://www.eccbelgie.be/cadeaubonnen-ge ... s63591.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
"Cadeaubonnen gekregen als kerstgeschenk?
Kan je cadeaubonnen doorgeven of laten uitbetalen? België heeft geen specifieke wetgeving in tegenstelling tot Duitsland.
Onder menig kerstboom zullen cadeaubonnen van bekende winkelketens , Bongobonnen, Vivaboxen, … gelegd worden. Maar wat kan je doen als je de bon niet wil gebruiken? En wat gebeurt er als je hem vergeten bent en te laat terugvindt? In Duitsland bestaan specifieke regels voor cadeaubonnen, in België niet.
In België beslist elke verkoper over de voorwaarden van zijn cadeaubon
Indien je de gekregen cadeaubon niet tijdig inwisselt, dan kan het gebeuren dat je moeilijkheden zal ondervinden om zijn geldigheid te verlengen of om een uitbetaling te krijgen. In België, net zoals in onze buurlanden Frankrijk en Luxemburg,bestaat er geen specifieke wetgeving. Je zal de regels van de algemene verkoopsvoorwaarden van de cadeaubon moeten toepassen. Voor je een cadeaubon koopt, kijk je dus best even na of de ontvanger de bon kan:
inruilen in geld
gebruiken tijdens de soldenperiode
verlengen
doorgeven aan een andere persoon
In de algemene verkoopsvoorwaarden vind je ook de prijs die je daar eventueel voor zal moeten betalen.
De Duitse wetgever geeft de houders van een cadeaubon meer beweegruimte
In Duitsland bestaat er wel een specifieke, consumentvriendelijke wetgeving. Zo mag de geldigheidsperiode beperkt worden, maar dan enkel voor een voldoende lange periode. In een rechtzaak oordeelde een rechter uit München dat een geldigheidsduur van 1 jaar niet voldoende was en dat de geldigheid 3 jaar kan duren. Indien de geldigheidsperiode verlopen is, dan mag de verkoper de bon weigeren, maar hij moet wel de waarde ervan uitbetalen.
De houder van de bon mag in Duitsland de uitbetaling van de bon eisen indien de verkoper het product of de dienst die voorzien is op de cadeaubon niet kan leveren of indien dit toegelaten is in de algemene verkoopsvoorwaarden. Bovendien, indien de bon op jouw naam werd opgesteld, dan mag je hem doorgeven aan een derde."
Greetz,
P.