#4 , 21 nov 2010 13:09
Een verkoopsovereenkomst is gesloten en bindend vanaf het ogenblik dat er overeenstemming is over het te leveren goed en de prijs.
Let wel:
Boven een bepaald bedrag moet er volgens art. 1341 B.W. een schriftelijke verkoopsovereenkomst (onderhandse akte) worden opgemaakt. Volgens het Belgische recht boven 375 euro, volgens het Franse recht boven 1500 euro. Ik weet niet precies welk recht hier van toepassing is maar ik vermoed het Franse.
Belgisch B.W. Art. 1341. Een akte voor een notaris of een onderhandse akte moet worden opgemaakt van alle zaken die de som of de waarde van (375 EUR) te boven gaan, zelfs betreffende vrijwillige bewaargevingen; het bewijs door getuigen wordt niet toegelaten tegen en boven de inhoud van de akten, en evenmin omtrent hetgeen men zou beweren voor, tijdens of sinds het opmaken te zijn gezegd, al betreft het ook een som of een waarde van minder dan (375 EUR).) <W 10-12-1990, art. 1> <KB 2000-07-20/58, art. 1, 007; Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Een en ander onverminderd hetgeen wordt voorgeschreven in de wetten betreffende de koophandel.
In het Franse recht gaat het om hetzefde artikelnummer in de Code Civil. Ons Burgerlijk Wetboek is nog steeds een (aangepaste) kopie van de Franse Code Civil of Code Napoléon uit 1804.
Enkel wat in de onderhandse akte staat vermeld, is geldig. Alles wat voor, tijdens of na het opmaken ervan werd beweerd niet.
uitzondering evenwel is o.a. :
B.W. Art. 1347. De hiervoor bepaalde regels lijden uitzondering, wanneer er een begin van bewijs door geschrift aanwezig is.
Men noemt begin van bewijs door geschrift elke geschreven akte die uitgegaan is van degene tegen wie de vordering wordt ingesteld, of van de persoon door hem vertegenwoordigd, en waardoor het beweerde feit waarschijnlijk wordt gemaakt.
U zou eventueel kunnen alsnog een verkoopsakte opstellen (in feite moét u dit doen), en hierin de prijs wat optrekken, rekening houdende met art 1347 B.W.