Pagina 1 van 1

Hoe wanbetalers van correcte leveringen aanpakken?

Geplaatst: 07 jan 2010 18:32
door brice3010
Een elektrische installatie werd geleverd en geplaatst in een woning. De oplevering, met volledige beschrijving van de installatie, werd door de klant ondertekend en zonder enig voorbehoud goedgekeurd.
Nu weigert de klant te betalen omdat de factuur niet werd opgesplitst en een deel "privé" en een deel "zaak" voor de woning. Bij navraag bij de BTW administratie wordt nochtans bevestigd dat de klant zelf het deel waarvoor hij BTW verschuldigd is (namelijk voor het deel van de woning dat "privé" is) zélf moet betalen aan de administratie (de factuur werd opgesteld "aan mede-contractant", zoals door de BTW administratie geadviseerd).

Besluit: de klant weigert te betalen omdat de aannemer geen frauduleuze (opgesplitste) factuur wil opstellen.

Welke opties staan open om de klant tot betaling te dwingen?

Geplaatst: 07 jan 2010 19:47
door Vandebos
Aangetekend in gebreke stellen wegens weigeren te betalen omdat niet u deel wenst te nemen aan BTWontduiking? Hem verzoeken binnen de 10 dagen na kennisname het gehele bedrag te betalen omdat u anders verplicht zal zijn alle mogelijke verdere stappen te ondernemen op zijn kosten. Als die persoon een beetje tussen de regels kan lezen...

Geplaatst: 07 jan 2010 19:51
door brice3010
ok; en daarna? Een advocaat onder de arm nemen of zijn er alternatieven (sneller, goedkoper?)? De verkoopsvoorwaarden stipuleren duidelijk dat interesten en gerechtskosten voor rekening van de klant zijn.

Geplaatst: 07 jan 2010 21:40
door Vandebos
Advocaat lijkt me niet te vermijden als u effectief de zaak in geding dient te trekken. Aangezien het hier handelt om een niet betalen van een handelsovereenkomst dacht ik ergens gelezen te hebben dat u de volledige advocatenkosten kan verhalen op de verliezende partij.

Indien dit laatste niet correct blijkt met de actuele wetgeving zal men mij pijlsnel verbeteren... (en heb ik ook weer wat actuele wetgeving bijgeleerd)

Geplaatst: 07 jan 2010 21:58
door brice3010
ok, bedankt. Ik hou je op de hoogte.

Geplaatst: 08 jan 2010 18:55
door Franciscus
Van het ogenblik van de ingebreke stelling tellen ook de gerechtelijke intrestvoeten.
In uw voorwaarden staat deze clausule toch opgenomen hoop ik?

en dan nog zeker de volgende causule opnemen.
De goederen blijven eigendom van verkoper tot de volledige betaling van de factuur.
verder :
De wettige heffingen worden verrekend. Klachten moeten binnen de 8 dagen na ontvangst van de goederen aangetekend bij ons toekomen. Facturen welke niet voldaan werden op de vervaldag worden verhoogd met een verwijkinterest van 1.5 per maand en dit zonder ingebrekestelling. Indien beroep op een raadsman en of procedure rechtbank, wordt bijkomend een schadevergoeding van 10% met minimum van 150€ verrekend alleen de rechtbanken van A zijn bevoegd.

Wij hebben al enkele faillissementen gehad met confict met curator - onze nog niet betaalde goederen werden - indien nog aanwezig- netjes gerecupereerd.

Indien u lid bent van Unizo eens op de website over hun dienst 'vorderingen' lezen en over de % schadevergoeding bij niet betalen ( nu automatisch).

Geplaatst: 13 jan 2010 22:47
door brice3010
aan Franciscus: hartelijk dank voor uw antwoord. De verkoopsvoorwaarden zijn afkomstig van Fedelec aangevuld met een aantal eigen voorwaarden en dan door hun jurist nagezien.
Minimum schadevergoeding is €125 bij laattijdige betaling plus kosten voor raadsman, gerechtelijke invordering en verwijlintresten. Dat van die eigendomsoverdracht heb ik niet teruggevonden maar er nu ook bijgeplaatst.

De advocaat heeft ondertussen een vordering opgestuurd met eis tot betaling binnen de 8 dagen zoniet dagvaarding. Wordt vervolgd.

Geplaatst: 14 jan 2010 19:14
door Franciscus
wel zorgen dat de tekst op de leveringsbons EN op de facturen voorkomt als algemene voorwaarden. Best op de voorzijde.

Re: Hoe wanbetalers van correcte leveringen aanpakken?

Geplaatst: 25 jan 2011 11:31
door brice3010
Voila, de kogel is eindelijk door de kerk: tegenpartij veroordeeld tot betaling van facturen, gerechtskosten, intresten, etc.. alles samen ongeveer 2,5 keer hun originele factuur.

Goed gedocumenteerde en gehandtekende opleveringen zijn de beste betalingsgarantie.

Re: Hoe wanbetalers van correcte leveringen aanpakken?

Geplaatst: 25 jan 2011 15:59
door Vandebos
Nu nog innen...

Re: Hoe wanbetalers van correcte leveringen aanpakken?

Geplaatst: 26 jan 2011 17:44
door brice3010
Nu nog innen...
8_) Vonnis is uitvoerbaar bij voorraad, en dat er geen redenen voorhanden zijn om het vermogen tot kantonnement uit te sluiten. Dat wordt dan deurwaarder één van de volgende weken. De kosten heb ik ervoor over.