Annuleren vakantiewoning door verhuurder

IngeVdb
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Annuleren vakantiewoning door verhuurder

#1 , 11 mar 2021 07:41

Situatie:
- In januari 2020 betaalden we een voorschot voor de huur van een accommodatie voor ons familieweekend eind oktober 2020. Gezien de alom gekende corona-perikelen werd onze reservatie eind september 2020 met een jaar uitgesteld.
- Enkele weken geleden ontvangen we een schrijven van de verhuurder/eigenaar dat zij haar pand eind januari 2021 verkocht heeft en dat dat ons weekend niet in gevaar brengt want dat de nieuwe eigenaar alle reservaties mee overneemt.
- Begin deze week krijgen we opnieuw een mail van de 'oude' eigenaar met de melding dat we wel geschrokken zullen zijn van de mail van de nieuwe eigenaar en om zich te verontschuldigen omdat dat de koper de gemaakte afspraken niet nakomt. Dat zij er, samen met haar advocaat alles aan gaat doen om de toestand te regelen. Ze voegt er ook een kopie van een rekeninguittreksel aan toe waarin een aanzienlijk bedrag wordt overgemaakt aan de koper met vermelding: aanbetalingen reservaties
- Op dat ogenblik hadden wij geen weet van een mail van de nieuwe eigenaar aangezien die in de spam beland was. De inhoud komt erop neer dat ze het pand gekocht heeft, dat er verbouwingen worden uitgevoerd, dat ons weekend daarom niet kan doorgaan en dat we voor het terugstorten van het voorschot bij de vorige eigenaar moeten zijn.
- In onze overeenkomst wordt gewezen op de 'annulatievoorwaarden van de Recron' maar die gaan enkel over annulatie door de huurder en rept met geen woord over annulatie/verkoop door de verhuurder.
- Ter info: het pand bevindt zich in België. Beide eigenaars zijn Nederlanders. De reservatie gebeurde via een Nederlandse website waaraan we ook een bedrag betaalden voor 'zekerheid en garantie'. Alle andere communicatie verliep rechtstreeks via de eigenaar. Wij hebben geen andere annulatie- of reisverzekering afgesloten.

Vraag: Iemand enig idee wie er verantwoordelijk is voor het regelen van de annulatie: de oorspronkelijke eigenaar of de nieuwe eigenaar? Of welke stappen we best ondernemen?

Wij zitten dit weekend samen om een aangetekend schrijven te richten aan alle partijen (oude eigenaar, nieuwe eigenaar, Nederlandse website).

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 11 mar 2021 14:24

U hebt geen overeenkomst gesloten met de website , noch met de nieuwe eigenaar .
Oude eigenaar in gebreke stellen .

BURGERLIJK WETBOEK. - BOEK III
Artikel 1101. Een contract is een overeenkomst waarbij een of meer personen zich jegens een of meer andere verbinden iets te geven, te doen, of niet te doen.
Art. 1119. In het algemeen kan niemand zich verbinden of iets bedingen in zijn eigen naam, dan voor zichzelf.
Art. 1120. Niettemin kan men zich sterk maken voor een derde, door te beloven dat deze iets doen zal; behoudens schadevergoeding ten laste van hem die zich heeft sterk gemaakt of die beloofd heeft de verbintenis te zullen doen bekrachtigen, indien de derde weigert ze na te komen.
Art. 1126. Ieder contract heeft tot voorwerp iets dat een partij zich verbindt te geven, of dat een partij zich verbindt te doen of niet te doen.
Art. 1134. Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet.
Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun wederzijdse toestemming of op de gronden door de wet erkend.
Zij moeten te goeder trouw worden ten uitvoer gebracht.
Art. 1139. De schuldenaar wordt in gebreke gesteld, hetzij door een aanmaning of door een andere daarmee gelijkstaande akte, hetzij door de overeenkomst zelf, wanneer deze bepaalt dat de schuldenaar zal in gebreke zijn zonder dat enige akte nodig is en door het enkel verschijnen van de vervaltijd.
Art. 1142. Iedere verbintenis om iets te doen of niet te doen wordt opgelost in schadevergoeding, ingeval de schuldenaar de verbintenis niet nakomt.
Art. 1146. Schadevergoeding is dan eerst verschuldigd wanneer de schuldenaar in gebreke is zijn verbintenis na te komen, behalve indien hetgeen de schuldenaar zich verbonden heeft te geven of te doen, niet kon gegeven of gedaan worden dan binnen een bepaalde tijd, die hij heeft laten voorbijgaan.

Art. 1147. De schuldenaar wordt, indien daartoe grond bestaat, veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding, hetzij wegens niet uitvoering van de verbintenis, hetzij wegens vertraging in de uitvoering, wanneer hij niet bewijst dat het niet nakomen het gevolg is van een vreemde oorzaak die hem niet kan worden toegerekend, en hoewel er zijnerzijds geen kwade trouw is.

Art. 1135. Overeenkomsten verbinden niet alleen tot hetgeen daarin uitdrukkelijk bepaald is, maar ook tot alle gevolgen die door de billijkheid, het gebruik of de wet aan de verbintenis, volgens de aard ervan, worden toegekend.
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

Terug naar “Consumenten Koop”