#3 , 28 sep 2016 21:36
Diverse bijzondere verjaringstermijnen waaronder voor:
hotel- en restaurantrekeningen : verjaren door verloop van 6 maanden
het ereloon van een gerechtsdeurwaarder: verjaart na 1 jaar
de factuur van een gewone verkoop van een handelaar aan een particulier: verjaart na 1 jaar
de vordering van een verhuurder tot betaling van het bedrag van de indexering: verjaart na 1 jaar
de vordering van een verhuurder tot betaling van achterstallig huur : verjaart na 5 jaar
de vordering van advocaten tot betaling van hun ereloon : verjaart na 5 jaar
zo ook de vordering van deskundigen tot betaling van hun ereloon: verjaart na 5 jaar
de vordering van zorgverstrekkers (dokters, ziekenhuizen,...): verjaart na 2 jaar
Bron ondernemersdatabank:
Na één jaar verjaard, niet te betalen?
Sowieso na een jaar het geval? Neen, als u iets geleverd heeft aan een klant, dan is het zeker niet de algemene regel dat u hem na verloop van een termijn van één jaar niet meer kunt dwingen om u daarvoor te betalen.
Uitzonderlijk korte verjaringstermijn. Zo’n korte verjaringstermijn van slechts één jaar bestaat echter wel degelijk, zij het dat die niet voor al uw klanten geldt, laat staan voor al uw facturen.
Geldt dat voor uw facturen?
Kort en bondig, neen! Gaat een klant ervan uit dat hij niet meer moet betalen omdat er meer dan een jaar verstreken is, dan slaat hij de bal dus veelal mis.
Enkel voor verkoop aan particulieren. En dan nog… Die verjaringstermijn van één jaar speelt inderdaad alleen in het voordeel van particulieren, maar zelfs dan alleen bij verkopen die zo’n particulier in principe ‘contant’, d.w.z. meteen bij de levering, betaalt zonder dat er een factuur of betalingsbewijs meegegeven wordt. In de mate waarin u al uw leveringen factureert, wijst dat net erop dat het bij u niet gebruikelijk is dat er contant betaald wordt en dat zelfs zo’n particuliere klant zich dus niet op die verjaringstermijn van een jaar kan beroepen.
Tip. Dat is des te meer het geval als u een korte betaaltermijn, bv. van acht dagen na factuurdatum, voorziet op de facturen aan uw (particuliere) klanten.
Let op! De kaarten liggen uiteraard anders als ook particulieren bij u bepaalde zaken kunnen komen afhalen en daar een kassa voorzien is.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.