Door als handelaar te verkopen op tweedehands websites staat je al heel zwak, dat is niet u eigen websites waar de wet verplicht alle nodige informatie te vermelden. Zou me niet verwonderen dat je in dit geval een vergunnen voor ambulante activiteit moet hebben, daar de verkoop op een externe websites gebeurd.
Door de nieuwe wet van 10 mei 2010 voor online verkopen is de consument enorm beschermd.
De algemene regel bepaalt dat deze informatie aan de consument moet worden meegedeeld voordat de consument door een overeenkomst is gebonden.
Wanneer het verkoopaanbod en de aanvaarding van dit aanbod op afstand gebeuren, dus zonder de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de onderneming en van de consument, wordt de reglementering toegepast.
De reglementering is gebaseerd op 2 pijlers: de voorlichting van de consument en het recht van afstand.
De onderneming moet eveneens het door de wet opgelegde verzakingsbeding vermelden. Wanneer de consument hier geen recht op heeft, moet de onderneming uitdrukkelijk vermelden dat er geen sprake is van een verzakingsbeding. De verkoper moet ook het adres vermelden van de vestiging waar de consument terecht kan met zijn klachten en voor informatie over de commerciële garantie en de dienst na verkoop.
Het recht van afstand
De WMPC verleent de consument een termijn van minstens 14 kalenderdagen aan elk contract afgesloten op afstand gedurende dewelke men kan afzien van het contract. Met andere woorden, gedurende deze termijn van 14 kalenderdagen kan de consument de onderneming informeren dat hij zijn goed of zijn dienst niet meer van haar wenst te kopen zonder boetes en zonder een reden op te geven.
En op aandringen van Europa gaat dit nog verstrengd worden.
http://economie.fgov.be/nl/consument/Ha ... 1rd2IF_vh4" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.storefront.be/blog/online-ve ... -mei-2010/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.b-right.be/nl/de-impact-van- ... ce-160.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.oximo.be/nl/nieuws/de-regels-van-een-webshop" onclick="window.open(this.href);return false;
misschien ook een intessant artikel :
http://tweakers.net/nieuws/80014/belgis ... laars.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.