Pagina 1 van 1
ontslag nemen, stage doen/onbetaald in dienst treden
Geplaatst: 10 jul 2016 22:45
door vsec
Om een wat langer verhaal kort te maken wil ik -nadat ik dacht dat ik passioneel zou zijn in het werk dat ik nu doe - ontslag nemen en een jaar lang in verschillende andere sectoren en bedrijven een soort van stage doen. Zo kan ik verschillende dingen proberen en zien wat mij echt interesseert.
Nu vroeg ik me af hoe het zat met onze vriend de Belgische Staat. Aangezien ik nooit werkloos ben geweest. Het is ook niet mijn bedoeling om een uitkering te krijgen. Kan het zomaar dat ik stage ga doen bij verschillende bedrijven terwijl ik geen student ben?
Verdere informatie zou behulpzaam zijn.
Re: ontslag nemen, stage doen/onbetaald in dienst treden
Geplaatst: 11 jul 2016 08:09
door JPV
Dat kan u niet. Onbetaald werken onder een baas is zwartwerk. Ja, ook indien u geen geld beweert te ontvangen. Tenzij u kan aantonen dat u vrijwilligerswerk doet (kan in principe niet voor een commercieel bedrijf) of indien u niet-productieve arbeid verricht (bvb als test ivm werktempo ee n pagina van de gouden gids scannen op het aantal letters 'a')
Re: ontslag nemen, stage doen/onbetaald in dienst treden
Geplaatst: 11 jul 2016 20:01
door vsec
Bedankt voor de reactie, hoe zit het dan met stagairs? Ik veronderstel dat ik ook kan voorstellen te werken tegen een kleine vergoeding zodat alles in orde is volgens de arbeidswet?
Re: ontslag nemen, stage doen/onbetaald in dienst treden
Geplaatst: 11 jul 2016 20:09
door denlowie
De meeste werkgevers gaan je weigeren bij controles zijn zij die het gelag moeten betalen, hoe sommige sterren resto's het flikken dit weet ik niet want daar werken zeer veel jongeren zonder één euro vergoeding, ik denk dat dit geregeld word met de hotelschool, want je moet ook een verzekering hebben als je ergens aan de slag gaat als stagair!
Re: ontslag nemen, stage doen/onbetaald in dienst treden
Geplaatst: 11 jul 2016 21:45
door JPV
stagair kan in het kader van een erkende opleiding. Stagair in het kader van een niet-erkende opleiding is wettelijk vaak totaal niet geregeld en voor de werkgever héél gevaarlijk.
Als er een héél stevig stuk opleiding in het stagairschap zit (dat bewijsbaar is), zal de RSZ dit wss nog toestaan en niet als werk zien, maar vanaf dat het rendement voor een bedrijf globaal gezien mogelijk positief kan zijn (incl. al dan niet prospectie van deftige werknemers bvb), zal dit bij een niet-erkende opleiding of een afwezigheid van gestructureerde opleiding héél problematisch zijn.
Dat bepaalde internationale organisaties zich niet altijd schikken naar de Belgische wetgeving, is echter ook een waarheid. En de RSZ zal niet vaak binnenvallen in het Europees Parlement en nevenorganisaties (iets wat ze overigens wél al gedaan hebben, bij nevenorganisaties). Geen idee of ze daar effectief voor alle zaken een bevoegdheid hebben.