Pagina 1 van 1

overuren transportsector

Geplaatst: 21 apr 2016 13:41
door Krull604
Hallo
Mijn collega's en ik leveren met een bestelwagen goederen in België en Nederland. Wij zijn voltijds tewerkgesteld in een 38u systeem. We werken met een tikklok en een teller. Normaal gezien werken we dus allemaal 8u per dag (iets langer omdat onze eetpauze onbetaald is)
Maar door de aard van het werk is het werk soms sneller gedaan en tikken we dus uit. Als we minder hebben gepresteerd die dag gaat onze teller dus ook verminderen. En als we overuren presteren worden deze dus verrekend met de 'min-uren'
Zo sta ik ondertussen op 50 min-uren, en dus elk overuur dat ik presteer wordt hier dus bij opgeteld. (wat het dus onmogelijk maakt om overuren te maken)
Na 6 maanden (eind juni en eind december) worden deze tellers op nul gezet, en heb je de keuze, en enkel dan, om je overuren te laten uitbetalen, of ze op te nemen als betaald verlof.
Gevolg is dat vele collega's hun werk met opzet bijzonder traag doen, of zich enkele uren aan de kant zetten om toch maar hun 8 uren per dag te kunnen kloppen, zodat als ze overuren moeten doen, ze deze dus niet voor niets doen.
Dit was drie jaar geleden nog niet het geval; dan hadden alle werknemers gewaarborgde uren, dus konden we niet negatief gaan. Omdat volgens het bedrijf ons paritair comité was veranderd, waren we dit dus kwijt?

We zijn een groot internationaal bedrijf, maar zodanig opgesplitst in dochterondernemingen zodat er geen interne vakbond aanwezig is. (dus niemand die opkomt voor onze belangen)

Mag het bedrijf zomaar onze overuren verrekenen, maw, kan een werknemer in negatief gaan op zijn teller? En wanneer is de werkgever verplicht overuren uit te betalen, of te laten opnemen in verlof?

Alvast bedankt voor het advies!

Re: overuren transportsector

Geplaatst: 21 apr 2016 13:54
door Krull604
ah, en ons paritair comite is nr 140.03

Re: overuren transportsector

Geplaatst: 22 apr 2016 09:08
door JPV
Staat er in de arbeidsovereenkomst iets over een flexibel/variabel uurrooster?

"We zijn een groot internationaal bedrijf, maar zodanig opgesplitst in dochterondernemingen zodat er geen interne vakbond aanwezig is. (dus niemand die opkomt voor onze belangen)"

=> Men mag het zoveel opsplitsen als je wil, geef gersut aan je vakbond alle dochterondernemingen door, die kunnen samengevoegd worden om toch sociale verkiezingen te kunnen organiseren.

Re: overuren transportsector

Geplaatst: 22 apr 2016 10:41
door denlowie

=> Men mag het zoveel opsplitsen als je wil, geef gersut aan je vakbond alle dochterondernemingen door, die kunnen samengevoegd worden om toch sociale verkiezingen te kunnen organiseren.
Wat u hier schrijft vind ik het maar normaal, maar kan dit ook als men verschillende vennootschappen heeft, als voorbeeld betoncentrales daar zijn in vele gevallen de chauffeurs onder gebracht in een ander vennootschap onder het transport, omdat het verschil van loon met de bouw zeer groot is.

Re: overuren transportsector

Geplaatst: 22 apr 2016 11:01
door JPV
daarvoor hoeft men echt geen aparte vennootschap op te richten, men kan gerust verschillende paritaire comités hebben in 1 zelfde onderneming.