Pagina 1 van 1

Halftijds tijdskrediet - opzegvergoeding

Geplaatst: 07 apr 2016 10:57
door Yakamoz84
Ik werk momenteel 3 jaar bij mijn huidige werkgever en heb meer dan 5 jaar werkervaring. Ik heb dus recht op tijdskrediet maar ik heb een vraag over eventueel ontslag. Momenteel werk ik dus full-time maar ik zou binnenkort part-time tijdskrediet willen opnemen zonder motief. Ik heb hier recht op. Stel dat mijn werkgever mij wil ontslaan om 1 of andere reden (reden dat niets met tijdskrediet te maken heeft):

- mijn werkgever ontslaan mij en zij hebben een motief
- mijn contract is full-time en ik heb 3 jaar full-time gewerkt maar nu werk ik onder deeltijds tijdskrediet

Opmerking: op internet lees ik dat een deeltijds tijdskrediet onslaan, de helft minder kost en voor werkgevers is dit een mooi cadeau...iemand met deeltijds tijdskrediet kun je ontslaan rekening houdend met het halftijds loon. Op internet staat ook: iemand die voltijds tijdskrediet neemt en ontslaan wordt, krijgt wel een volledige opzegvergoeding dus men neemt het volledig jaarloon in rekening.

Vragen:
- moet mijn opzegvergoeding berekend worden volgens mijn fictief jaarloon of volgens mijn deeltijds loon (juridisch onderbouwd antwoord graag?
- indien men zou zeggen: opzegvergoeding voor een full-time werknemer met deeltijdse tijdskrediet is berekend op het deeltijds loon, heb ik de opmerking dat iemand die voltijds tijdskrediet neemt, toch recht heeft op een volledige opzegvergoeding. Is er hier geen discriminatie want in de ene situatie zo en exact dezelfde persoon/werkgever, mag in de andere situatie anders handelen. Mag dit? Geen probleem met gelijkheidsbeginsel ofzo??

Re: Halftijds tijdskrediet - opzegvergoeding

Geplaatst: 08 apr 2016 22:07
door jefke007
volgens het Grondwettelijk Hof is het gelijkheidsbeginsel NIET geschonden
https://www.admb.be/nl/admb/nieuws/tijd ... ereenkomst

(toch niet voor de verminderde contractbreukvergoeding )

Re: Halftijds tijdskrediet - opzegvergoeding

Geplaatst: 11 apr 2016 12:53
door JPV
Niet zo eenvoudig: er zijn arresten ivm thematisch verlof - ouderschapsverlof en thematisch verlof - palliatief verlof waar een gelijkstelling naar voltijds bekomen werd, in tegenspraak met de wetgeving, omdat het grondwettelijk hof of het europees hof dit een discriminatie/inbreeuk tegen de EU-wetgeving vond.

Echter, zonder motief is er geen discriminatie, dus lijkt me er uiteindelijk idd geen probleem. Het gaat hier immers over een vrijwillige keuze om tijdskreidet zonder motief te nemen.