Pagina 1 van 1

Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 05 apr 2016 15:09
door Moienme
Onlangs werd bij ons op het werk de kwaliteit van het kraantjeswater getest en toen bleek dat het water te veel lood en ijzer bevat en absoluut niet drinkbaar is. Het flessenwater mogen we enkel gebruiken voor vergaderingen met externen/bezoekers. M.a.w. er is geen alternatief en er wordt van de werknemers verwacht dat ze zelf in drinkwater voorzien en dit meebrengen van thuis. Uiteindelijk is dan toch een waterdispenser besteld en geplaatst, maar het is nog niet duidelijk wie dit zal moeten betalen. Er is gesuggereerd dat de collega's onder elkaar zullen moeten samen leggen om dit te bekostigen.
Wat zegt de wetgeving eigenlijk hieromtrent? Wij verwachten niet per se gekoeld water of warm water en we willen best wel betalen voor onze koffie, maar is de werkgever niet verplicht om op zijn minst drinkbaar water te voorzien? En moeten er geen symbolen opgehangen worden bij de kranen dat het water niet drinkbaar is? Ons gebouw heeft ook een publieke functie en bezoekers weten nu niet dat het water uit het kraantje bij het toilet niet drinkbaar is.

Alvast bedankt voor de inlichtingen!

Re: Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 05 apr 2016 15:51
door Gebruiker21
Werkgever is, voor zover ik weet, inderdaad verplicht om drinkbaar water te voorzien op het werk.

Als het kraantjeswater niet mag gedronken worden, zou het inderdaad aangeraden zijn om dit met een pictogram duidelijk te maken. Als iemand er toch van zou drinken en ziek wordt, en deze persoon kan aantonen dat de beheerder van het gebouw op de hoogte was dat het kraantjeswater niet drinkbaar was en hier niets aan gedaan heeft, kan de zieke hiervoor een fixe schadevergoeding vragen...

Re: Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 05 apr 2016 16:26
door Mariette
Ik meen dat de werkgever enkel verplicht is om drinkbaar water te voorzien als de temperaturen oplopen tot boven een vastgestelde waarde - 25°C of zo (volgens ARAB).

Re: Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 05 apr 2016 16:43
door Gebruiker21
Gewoon drinkwater is sowieso verplicht. Ik dacht dat de werkgever verplicht was om "gekoelde dranken" te voorzien bij hogere temperaturen (en warme als de temperatuur op de werkplaats te laag is).

Re: Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 05 apr 2016 16:43
door Blaatpraat
Drinkwater aanbieden is verplicht in België, niet enkel boven de 25°, dan is er een pak meer verplicht.
Werkgever mag wel stellen dat je zelf een beker moet meenemen, en water moet nemen van de kraan. Dit wordt zelfs aangemoedigd omwille van het milieu tegenwoordig.
Maar... dan moet het water wel drinkbaar zijn.

Edit, ivm die 25° dat hier stond:
Je hebt 4 categorieën van werk:
◦ zeer licht werk, ca. 90 kcl/h, maximum 30°C (bijvoorbeeld secretariaatswerk)
◦ licht werk, ca. 150 kcl/h, maximum 30°C (bijvoorbeeld handenarbeid aan een tafel)
◦ halfzwaar werk, ca. 250 kcl/h, maximum 26,7°C (bijvoorbeeld staande arbeid)
◦ zwaar werk, ca. 350 kcl/h, maximum 25°C (bijvoorbeeld werken in de bouw)
Als je deze grens overschrijdt van temperatuur, moet de werkgever gekoelde drank voorzien (mag ook gekoeld water zijn, via zo'n dispenser).
Omgekeerd: vanaf 5°C of lager moeten er gratis warme dranken zijn.

Bottomline: werkgever moet je voorzien in drinkbaar water.

Re: Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 05 apr 2016 21:05
door Franciscus
Gemeten met een natte - en een zwarte bolthermometer als ik me goed herinner.

Re: Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 06 apr 2016 09:49
door Mariette
Gemeten met een natte - en een zwarte bolthermometer als ik me goed herinner.
yeps. Was zeker 5 graden lager dan de gevoelstemperatuur :)

Re: Drinkbaar water op het werk

Geplaatst: 07 apr 2016 09:22
door Gebruiker21
Ooit nog bij een werkgever gewerkt die ook dagelijks voor iedereen één ijsje voorzag op de werkplaats als de tempratuur + 25° C was ;-). Van Cornetto's tot Magnums, voor iedereen wat wils. Maar uiteraard was hij daar helemaal niet toe verplicht. Was een geste naar de werknemers toe die zeer geapprecieerd werd en voor heel wat "goodwill" zorgde bij de werknemers. People management zoals het hoort ;-).