Pagina 1 van 2
Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 11:24
door Galacticrme
Hoi,
Als statutair werknemer bij de NMBS, heb ik een vraagje over het stakingsrecht.
Mij is altijd gezegd geweest, dat het recht van staken onaantastbaar is, net zoals het recht om te werken op stakingsdagen.
Op de laatste 2 stakingsdagen stond ik met een dag recuperatieverlof & een dag rust (CX & RX in het NMBS-jargon). Ik vroeg om mijn vrije dagen te veranderen naar stakingsdagen, zodat ik op die manier gebruik kon maken van mijn stakingsrecht. Ik zou dan wel geen loon ontvangen voor die 2 dagen, maar ik wilde absoluut erkend worden als staker. Telefonisch werd me bevestigd dat ik als staker zou erkend worden, maar achteraf ontving ik een mail waarin stond dat stakingsdagen enkel kunnen toegekend worden als er op die dagen effectief een prestatie, dus dienst gedaan wordt.
Na info genomen te hebben bij de verschillende vakbonden, zijn de meningen ook daar verdeeld. De ene militant is ervan overtuigd dat zoiets NIET kan en dat men mij het recht op staken nooit mag afnemen, dus dat HR wettelijk verplicht is mijn rust & recuperatie te veranderen in staking. Andere militanten twijfelen.
Nu mijn vraag : bestaat er een wetsartikel of iets dergelijks dat ik ook het recht heb om te staken op een vrije dag? Indien ja, graag dit artikel, zodat ik daarmee naar HR in Brussel kan gaan.
Ik werk dus in een overheidsbedrijf. Geen idee of dit gelijk is aan een privé-bedrijf bij stakingen.
Bedankt.
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 11:40
door LeenW
Staken is het neerleggen van het werk. Als u niet-werkend bent op een stakingsdag, kunt u logisch gezien dan ook niet staken. U hebt m.i. dan ook geen stakingsrecht op vrije dagen.
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 12:17
door Galacticrme
Lijkt inderdaad logisch. Maar we werken in een reeks met x aantal weken. In die weken staan de verschillende diensten vast. De 2 door de vakbonden uitgekozen stakingsdagen, vielen toevallig op mijn vrije dagen. Ik heb toch ook het recht om te staken? Dus als ik vraag aan om mijn rusten te veranderen naar staking, dat is toch een deel van het stakingsrecht? Of niet?
Trouwens, waarom doen ze daar zo moeilijk over : ze moeten mij niet uitbetalen, dus alweer een besparing voor de NMBS. Ze zijn overal besparingen aan het zoeken onderaan de ladder, oa bij ons, dus hier kunnen ze opnieuw 400 euro uitsparen, waarmee 1 directielid eens goed kan gaan uit eten....
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 12:37
door denlowie
Zoals leen schreef het is toch onmogelijk om het werk neer te legen als je niet moet werken, het is zoals gaan vissen in de woestijn !
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 16:29
door de reden
en waarom zou het verboden zijn op een rustdag deel te nemen aan een stakingspicket?
u wordt niet betaald door uw werkgever, waarom zou u dan geen stakersvergoeding kunnen krijgen voor die dagen?
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 16:47
door denlowie
en waarom zou het verboden zijn op een rustdag deel te nemen aan een stakingspicket?
Dit is natuurlijk niet de vraag van T.S.
Het is niet omdat je deelneemt aan het stakingspicket dat je ook staakt, dit zou jij zeker moeten weten dat daar aan de poorten ook gepensioneerden staan en ook soms werknemers uit andere firma's die eigenlijk met de staking in het stakende bedrijf niks te zien hebben.
volgens van Dale is een staking:
het tijdelijk neerleggen van het werk door een groot aantal arbeiders uit protest of om zekere eisen af te dwingen m.n. om het loon of arbeidsvoorwaarden af te dwingen !
Volgens WIKIPEDIA:
Een (werk)staking is het tijdelijk stoppen met het leveren van arbeid om een sociaal-politiek doel te bewerkstelligen. De staking is een vorm van protest om kracht bij te zetten aan de wensen van de werknemers. Meestal betreffen die wensen lonen en andere arbeidsvoorwaarden, maar een staking kan ook door werknemers gebruikt worden om aan te geven dat zij het niet eens zijn met het beleid van hun werkgever, of de overheid.
Werknemers die deelnemen aan de staking noemt men stakers.
Hoe kan men dan een staker zijn als je op dit ogenblik niet moet werken ??
Je kan geen werk neerleggen, omdat je niet werkt !
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 20:29
door JPV
eerst en vooral: Het stakingsrecht is niet absoluut. Er zijn beperkingen aan. Verple(e)g(st)ers kunnen bvb veroordeeld worden als ze niet gaan werken als ze opgevorderd worden.
Je kan natuurlijk wél perfect staken op dagen dat je niet moet werken, het heeft wel geen effect op de individuele arbeidsrelatie. Ook niet op het vlak van rustdagen. Een stakingsdag kan perfect een rustdag zijn, net zoals het een werkdag kan zijn. Stakersvergoeding wordt geregeld door de vakbond, die vrij de modaliteiten kan bepalen. Bij m'n weten betalen vakbonden in principe enkel stakersvergoedingen op dagen dat er anders gewerkt moet worden, gezien de bedragen anders fiscaal belastbaar zijn als inkomen. ALs de regels gevolgd worden zijn stakersvergoedingen fiscaal niet belastbaar.
En voor alle duidelijkheid:
- een stakingsdag op een rustdag betekent niet dat je later een rustdag moet hebben
- werkgever kan perfect rustdagen inplannen op stakingsdagen, zolang men de arbeidsregels rond rustdagen respecteert.
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 20:30
door JPV
Hoe kan men dan een staker zijn als je op dit ogenblik niet moet werken ??
Je kan geen werk neerleggen, omdat je niet werkt !
een staking is juridisch gezien geen schorsing van effectieve arbeid, wel schorsing van de arbeidsovereenkomst. Je kan dus perfect staken op een rustdag, gezien je arbeidsovereenkomst dan geschorst wordt, wat een essentieel verschil kan uitmaken.
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 06 feb 2016 20:35
door denlowie
Als je het zo interpreteert heb je wel altijd gelijk, voor mij is daar geen discussie meer over.
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 07 feb 2016 20:28
door Galacticrme
een staking is juridisch gezien geen schorsing van effectieve arbeid, wel schorsing van de arbeidsovereenkomst. Je kan dus perfect staken op een rustdag, gezien je arbeidsovereenkomst dan geschorst wordt, wat een essentieel verschil kan uitmaken.
U zegt dat een staking juridisch gezien een schorsing van de arbeidsovereenkomst is. Als statutair, hebben wij nooit een contract ondertekent. Geldt die stelling dan ook voor statutairen?
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 08 feb 2016 07:27
door JPV
Gezien jullie in dienstverband zijn en die dienst niet stopt in het weekend (theoretisch is een ambtenaar bij m'n weten altijd in dienst, maar moet niet altijd presteren), zal het een schorsing van het dienstverband zijn.
Ambtenarenrecht is echter niet m'n specialiteit, maar op dat vlak zal er wel in de praktijk geen verschil zijn. Het stakingsrecht is, hoewel ook bij ambtenaren niet absoluut, gegarandeerd door dezelfde wetgeving waaruit het recht afgeleid wordt.
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 08 feb 2016 09:01
door Gebruiker21
Op de laatste 2 stakingsdagen stond ik met een dag recuperatieverlof & een dag rust (CX & RX in het NMBS-jargon). Ik vroeg om mijn vrije dagen te veranderen naar stakingsdagen, zodat ik op die manier gebruik kon maken van mijn stakingsrecht.
Om eerlijk te zijn lees ik "zodat ik op die manier gebruik kon maken van mijn stakingsrecht" eerder als "zodat ik die twee verlofdagen kan behouden om later op te nemen".

Het lijkt me, zoals hierboven gezegd, nogal logisch dat staken op dagen dat je sowieso niet werkt, niet echt logisch is. Ik denk ook niet echt dat NMBS-werknemers mogen klagen over het feit dat ze geen gebruik mogen maken van hun stakingsrecht, niet?

Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 08 feb 2016 11:23
door Galacticrme
Het gaat mij totaal niet om die vrije dagen die ik zou uitsparen! Trouwens, 2 meer of minder, maakt geen verschil uit. Door het grote personeelsgebrek staan we allemaal met zeer veel vrije dagen achter. Ikzelf heb er al 70 moeten overzetten naar 2016. Bij sommige collega's loopt dit op tot 150!
En ja, bij de NMBS wordt regelmatig gestaakt, met reden. Het enige wat ik wens, is gebruik te maken van mijn stakingsrecht. Vandaar mijn vraag : in hoeverre is het stakingsrecht absoluut. De chefs wisten zéér goed dat ik ging staken, en toch zetten ze mij met vrije dagen. Dit om hun o zo belangrijke "statistieken" toch te kunnen drukken. Gebeurd bij elke stakingsactie. Vandaar dat we daar met vele collega's iets willen aan doen en dus als staker erkend willen worden. Dus zoek ik iets op papier (wetsartikel, officieel document, ....) waar zwart op wit staat dat ik ook op recuperatie- & rustdagen kan staken. Trouwens, dit is géén verlof! Verlof op een stakingsdag is gewoon verlof en kan nooit een stakingsdag worden. Recuperatiedagen zijn dagen voor elke zondag van het jaar, compensatiedagen zijn dagen voor elke zaterdag van het jaar. Ja, de treinen rijden ook in het weekend.... Dus is maar heel normaal dat we voor de weekends die we werken die dagen krijgen tijdens de week. Dus neen, Gebruiker21, het gaat NIET om verlof. Die wordt toch steevast geweigerd. Het enige "voordeel" die ik uit die 2 "extra" dagen zou halen, is dat ik 2 dagen vroeger op pensioen kan

Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 08 feb 2016 12:05
door Gebruiker21
En ja, bij de NMBS wordt regelmatig gestaakt, met reden.
Voor de rest ga ik me hier onthouden van elke commentaar. Ik heb lang de trein gebruikt voor woon-werk-verkeer, maar dit is ook al lang verleden tijd... Jammer, want de trein zou een perfect alternatief kunnen zijn, maar was zo onbetrouwbaar geworden dat ik dit niet meer kon verantwoorden naar mijn werkgever toe (niet op tijd op het werk, in extreme gevallen uren en uren te laat, op stakingsdagen geraakte ik er gewoonweg niet), vandaar dat ik op de auto overgeschakeld ben. Maar bon, dit is een beetje off topic (hoewel: de vele stakingsdagen waren één van de redenen waarom ik de NMBS de rug toegekeerd heb, dus op zich toch een beetje on topic).
Re: Stakingsrecht
Geplaatst: 08 feb 2016 12:30
door Galacticrme
En ja, bij de NMBS wordt regelmatig gestaakt, met reden.
Voor de rest ga ik me hier onthouden van elke commentaar. Ik heb lang de trein gebruikt voor woon-werk-verkeer, maar dit is ook al lang verleden tijd... Jammer, want de trein zou een perfect alternatief kunnen zijn, maar was zo onbetrouwbaar geworden dat ik dit niet meer kon verantwoorden naar mijn werkgever toe (niet op tijd op het werk, in extreme gevallen uren en uren te laat, op stakingsdagen geraakte ik er gewoonweg niet), vandaar dat ik op de auto overgeschakeld ben. Maar bon, dit is een beetje off topic (hoewel: de vele stakingsdagen waren één van de redenen waarom ik de NMBS de rug toegekeerd heb, dus op zich toch een beetje on topic).
Dit is net wat de grootste frustratie is van het treinpersoneel, dus ik begrijp u volledig. De trein MOET een perfect alternatief zijn, maar door het wanbeleid, personeelstekort, ontelbare nutteloze bij-firma's, honderden chefs die elk hun zegje moeten hebben, is het voor het treinpersoneel dagelijks een strijd. Ik wens ook niks liever dan elke dag zonder vertraging te rijden, elke dag duidelijk te weten wat te doen bij ongeval, panne, .... zonder dat ik binnen de minuut 5 tegenstrijdige info-berichten krijg van 5 verschillende diensten, enz.... Ik kan enkel maar zeggen dat het treinpersoneel hun uiterste best doet voor de reizigers, maar wij ook meestal machteloos staan. Da's 1 van de redenen waarom er regelmatig gestaakt wordt. Niet enkel voor onszelf, maar ook voor de reiziger! Nu, inderdaad totaal off-topic
