De wetgeving rond maximale arbeidsduur is héél ingewikkeld en hangt van sector tot sector, bedrijf tot bedrijf, werk tot werk, etc af. Daarnaast zijn er een hoop afwijkingen.
3) werk in bepaalde activiteitstakken of categorieën van ondernemingen waar de “normale” grenzen van de arbeidsduur niet toegepast kunnen worden (art. 23)
In bepaalde activiteitstakken of categorieën van ondernemingen moeten de maximumlimieten van de arbeidsduur verhoogd worden, omdat de normale grenzen van de arbeidsduur er niet nageleefd kunnen worden. Toch moeten deze afwijkingen worden vastgelegd in een koninklijk besluit, zoals dat het geval is voor de volgende sectoren: voedingsnijverheid (industriële bakkerijen, brouwerijen, melkerijen); de sectoren van het vervoer, het tuinbouwbedrijf, de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs (bedienden), het hotelbedrijf, de gezondheidsinrichtingen en -diensten, de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen, enz.;
Kan je me zeggen in welk koninklijk besluit? Want dat vind ik niet
In de CAO bundel pc 330 staat het volgende:
"De grens van vijftig uren per week bedoeld bij artikel 27 van dezelfde wet,
kan overschreden worden in geval van toepassing van een arbeidsregeling
toegelaten in uitvoering van artikel 23 van dezelfde wet, o
p voorwaarde dat
zij georganiseerd wordt
over een periode van ten hoogste vier weken. "
Artikel 23:
" Art. 23. <KBN225 07-12-1983, art. 2> De Koning kan toestaan dat de bij (de artikelen 19 en 20 en de krachtens artikel 20bis) vastgestelde grenzen overschreden worden in de bedrijfstakken, de categorieën van ondernemingen of de takken van ondernemingen waar deze grenzen niet kunnen worden toegepast. <W 1985-01-22/30, art. 78, 002>"
Artikel 27:
Art. 27. <W 1998-12-04/31, art. 6, 019; Inwerkingtreding : 27-12-1998> § 1. Behoudens in de bij de artikelen 22, 2°, en 26, § 1, 1° en 2°, en § 2 bedoelde gevallen mag de arbeidsduur nooit meer dan elf uren per dag noch vijftig uren per week overschrijden, zelfs niet bij de gelijktijdige toepassing van verschillende bepalingen.
§ 2. Wanneer arbeid wordt verricht in toepassing van artikel 22, 2°, is de arbeidsduur evenwel steeds begrensd tot twaalf uren per dag en tot vijftig uren per week. De wekelijkse arbeidsduur kan op zesenvijftig uren worden gebracht wanneer de dagelijkse arbeidsduur acht uren niet overschrijdt. Deze dagelijkse en wekelijkse grenzen kunnen worden overschreden in geval van toepassing van artikel 26, § 1, 1° en 2°, en § 2.
§ 3. De Koning kan de overschrijving van de in §§ 1 en 2 voorziene grens van vijftig uren toestaan in de bedrijfstakken, de categorieën van ondernemingen of de takken van ondernemingen waarin deze grens niet kan worden toegepast, behoudens wanneer de werknemer tewerkgesteld wordt in het kader van een arbeidsregeling bedoeld in artikel 38, § 4.
§ 4. De afwijkingen bedoeld in de artikelen 22, 1° en 2°, 23 en 24 zijn niet van toepassing op de nachtarbeiders wanneer hun werk bijzondere risico's met zich meebrengt of belangrijke lichamelijke of geestelijke spanningen. Voor de toepassing van dit lid dient onder nachtarbeider te worden verstaan, diegene die gewoonlijk tewerkgesteld wordt in een arbeidsregeling bedoeld in artikel 38, § 4.
Deze bijzondere risico's of belangrijke lichamelijke of geestelijke spanningen worden gedefinieerd door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst of bij ontstentenis van een dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst, door de Koning. Deze collectieve arbeidsovereenkomst of, bij ontstentenis ervan, de Koning, kan bepaalde van deze afwijkingen geheel of gedeeltelijk toepasselijk verklaren op de nachtarbeiders, bedoeld in het eerste lid.
Dus 70u in een periode van 7 dagen wordt hier toch nog altijd niet gerechvaardigd? En met een overurentoeslag mag en kan je dat niet oplossen want er is hier geen sprake van overuren...