Pagina 1 van 1

werkloosheidsuitkering

Geplaatst: 05 jun 2013 10:39
door JulieDS
Beste,

Ik zit een beetje vast in mijn situatie. Ik ben sinds mijn 18 aan het werk maar pas sinds september 2011 bij mijn huidige werkgever. Het is een callcenter en dat werk maakt mij stilletjes aan gek! Ik studeer ook in het hoger onderwijs. Beiden fulltime. Ik voel dat dit niet meer lukt voor mij, de combinatie althans niet. Ik wil er een jaartje tussenuit om mij op mijn studies te kunnen focussen. Ik weet wel niet hoe ik het best zou aanpakken om van mijn werkgever af te geraken. Ik weet vrijwel zeker dat als ik er over zou praten met mijn baas, dat hij niet akkoord zou gaan om mij een c4 te geven. Financieel red ik het niet zonder uitkering (in de loop van het jaar) mits dat ik alleenstaande ben. Ik heb op een forum gelezen dat als je zelf ontslag neemt en vervolgens 4 weken aan het werk gaat via een interim en het werk niet verlengt na die 4 weken, dat je ook dan dopgerechtigd bent (niet stempelgeld). klopt dit?
Heeft er iemand een tip hoe ik dit best oplos? naar de vakbond kan ik niet gaan, zij gaan mij zeker niet vertellen hoe ik best aan mijn geld geraak, dus ja.

alvast bedankt en ik hoop dat er iemand mij kan helpen.
J

Re: werkloosheidsuitkering

Geplaatst: 05 jun 2013 17:04
door nrousseau
'Dopgerechtigd' en werkloosheidsuitkering zijn hetzelfde, volgens mij. Waar het op neerkomt, is dat je een uitkering wil voor de periode dat je studeert. Als je nu zelf je ontslag geeft, zal je door de RVA geschorst worden van uitkering. Dit wil niet zeggen dat je nooit geen uitkering zal krijgen, alleen zal het voor (een door hen bepaalde) termijn opgeschort worden.

Het is effectief zo, dat je door 21 dagen interim (of ander werk waarbij je wel je ontslag krijgt van de werkgever) doet, de RVA je niet kan / zal schorsen van een uitkering.

Maar... het addertje onder het gras is hier niet zozeer de reden van ontslag, maar vooral je beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. Om recht te hebben op een uitkering, moet je namelijk ook ingeschreven zijn als werkzoekende bij de VDAB. Dit impliceert dat je, bij een oproeping, je ook moet gaan aanbieden bij een eventuele nieuwe werkgever.

Omdat je voltijds werkt en het niet kan combineren, zal dat de grootste moeilijkheid zijn.

Je kan vrijstelling krijgen van de RVA van de verplichting om je te gaan aanmelden voor een nieuwe job, maar in de regel staan ze die alleen maar toe als je opleiding tot een diploma voor een 'knelpunberoep' leidt. Je kan die lijst van knelpuntberoepen op de site van de RVA bekijken. Behoort je opleiding daar niet toe, dan is de kans dus zeer klein dat de RVA die uitzondering zal toestaan en je een uitkering kan aanhouden tijdens je studies.