tijdskrediet en vakantie

lammens
Topic Starter
Berichten: 31

tijdskrediet en vakantie

#1 , 24 jul 2011 18:40

Ben nu 54 jaar en wil vanaf 2012 in het kader van 50+'er 50% tijdskrediet nemen.
Zou de ene week 3, de andere week 2 dagen werken.
Nu werd me gezegd dat je recht op vakantiedagen gebaseerd is op de prestaties van het jaar voordien. Dit jaar blijf ik tot het einde van het jaar 100% werken, en zou dus voor 2012 recht hebben op 20 dagen vakantie.
Klopt het dat ik dan daarmee 8 weken vakantie zou kunnen nemen ?
Vanaf 2013 zou ik dan terugvallen op 10 dagen.
Is dit correct ?
Alvast bedankt voor het antwoord.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
jefke007
Berichten: 1816

#2 , 24 jul 2011 18:43

Neen, de werkgever gaat de vakantiedagen moeten uitbetalen net zoals u ontslagen zou zijn ( typisch belgische onozele wetgeving ).
Volgend jaar zal u bijgevolg zelfs geen vakantiegeld krijgen.

U zal in 2012 slechts 4 weken vakantie kunnnen nemem


WET 27 DECEMBER 2006 - Programmawet (I) (1),B.S. 28 december 2006 en meer in het bijzonder over:

Afdeling 2. - Wijziging van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers...
Art. 179. Artikel 46 van hetzelfde besluit, zoals laatst gewijzigd door het koninklijk besluit van 21 januari 2003, wordt vervangen door de volgende bepaling :
? Art. 46. - ? 1. Wanneer een bediende of de leerling-bediende...de beroepsloopbaanonderbreking zoals bepaald bij artikel 100 van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen een aanvang neemt, of wanneer een periode van tijdskrediet zoals bepaald in artikel 3, ? 1, 1?, van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 77bis van 19 december 2001 in vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr 77 van 14 februari 2001 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, zoals beoogd in artikel 103bis van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen een aanvang neemt of wanneer zijn contract een einde neemt, betaalt zijn werkgever hem, bij zijn vertrek, 15,34 pct. der bij hem tijdens het lopend vakantiedienstjaar verdiende brutowedde, eventueel verhoogd met een fictieve wedde voor met dagen normale werkelijke arbeid gelijkgestelde dagen van arbeidsonderbreking.
Heeft de bediende of de leerling-bediende de op vorig dienstjaar betrekking hebbende vakantie nog niet genoten, dan betaalt de werkgever hem bovendien 15,34 pct. der bij hem tijdens dat vakantiedienstjaar verdiende brutowedden, eventueel verhoogd met een fictieve wedde voor met dagen normale werkelijke arbeid gelijkgestelde dagen van arbeidsonderbreking.
De vorige leden zijn ook van toepassing op de bedienden tewerkgesteld in het kader van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers...
? 3. Wanneer een werkgever met een bij hem tewerkgestelde bediende een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit die als gevolg heeft dat het gemiddeld aantal te presteren uren per week verlaagt, behandelt deze werkgever, met de uitbetaling van de maand december van het jaar waarin deze vermindering plaatsgevonden heeft, de betaling van het vakantiegeld zoals vermeld in ? 1...

Art. 180. Artikel 67 van hetzelfde besluit wordt vervangen door de volgende bepaling :
? Art. 67. - De bepalingen van dit artikel zijn toepasselijk indien op het einde van het vakantiejaar :
1? het onmogelijk is voor de bediende zijn vakantie geheel of gedeeltelijk te nemen;
2? ingevolge een niet in artikel 46 voorziene schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, het voor de bediende onmogelijk is geweest om alle of een gedeelte van de verworven vakantiedagen op te nemen...?.

Reclame

Terug naar “Andere”