statutair overheidspersoneel

pdc
Topic Starter
Berichten: 68

statutair overheidspersoneel

#1 , 03 jun 2009 19:36

kan men starten met een tuchtprocedure tegen statutair overheidspersoneel bij weigering iets te doen wat niet in de abeidsovereenkomst staat...waar kan men de rechten en plichten vinden ivm overheidspersoneel?Onder welke voorwendselen kan men overheidspersoneel ontslaan??

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 03 jun 2009 20:39

Zelf statutair overheidspersoneel zijnde:

- Ontslag van statutair is zeer moeilijk, de meeste instellingen laten het liefst nooit zover komen want dat moet er openheid gegeven worden over de feiten die aanleiding hebben gegeven tot het ontslag en dat is nu net iets wat de meeste overheidsinstelling liever mijden als de pest. Ik werk in één van de meer "strenge" "instellingen" (vertaal instellingen maar zoals je wil) en daar zijn sinds de oprichting slechts drie statutairen op staande voet ontslagen: eentje einde jaren 40 die had "vergeten" te vermelden dat hij bij de SS had gestreden, eentje einde jaren 90 die op een gegeven moment tilt sloeg en systematisch begon alle vrouwelijke personeelsleden enorm expliciete sexueel getinte mailtjes te sturen en eentje een goed jaar geleden die "in het zwart" werkte in een broodjeszaak tijdens zijn langdurige ziekte. De meesten krijgen ruim de gelegenheid om gebruik te maken van de interne mobiliteit tussen de verschillende instellingen om het nog eens te proberen...

- Ik zie niet hoe een ernstig persoon zonder reden weigert een deel van zijn taak nog uit te voeren. Deze verdediging op zich zal op directieniveau (niveau administrateur-generaal en het directiecomité) gehoord dienen te worden. U zal dus uitgebreid de kans krijgen uw standpunt te verdedigen. Zijn er in uw instelling geen vertrouwenspersonen aangesteld die u verder kunnen helpen? Of de sociale dienst? Of de vakbonden?

pdc
Topic Starter
Berichten: 68

#3 , 03 jun 2009 22:19

dank je voor de reactie.
1. vertrouwenspersoon is niet te vertrouwen;
2. vakbond ben ik niet meer bij, werken samen met de directie
3. zelfs de arbeidsgeneesheer werkt in opdracht van de werkgever.
Dat is de strategie van dit bedrijf, dreigen , dreigen en nog eens dreigen tot iemand buigt, en als je niet buigt hebben ze een probleem. Trouwens de dreigementen komen van directieniveau, vraag is of ze het zover drijven tot raad van beheer?

als je veel ervaring hebt met deze materie kan ik je wel inlichten via privé mail.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 04 jun 2009 00:12

Zelf weinig ervaring mee. (ben IT'r..)

Maar als men je vraagt taken uit te oefenen die geen onderdeel uitmaken van je statuut en je weigert en dit heeft gevolgen voor je statutaire positie zou ik je toch ten zeerste aanraden een advokaat in de arm te nemen. deze zou er normaal gezien geen moeite mee mogen hebben om een dergelijke tuchtprocedure te doen verdwijnen voor ze vorm neemt.

Ik ken wel enkele mensen binnen de vakbonden op niveau hoger dan de instellingen zelf, je mag me altijd een pb'tje sturen. IK wil dit gerust forwarden.

wolf2
Berichten: 2071

#5 , 04 jun 2009 08:41

Vastbenoemden hebben geen arbeidsovereenkomst. Hun rechten en plichten staan in het "Statuut van het Rijkspersoneel" (KB 1937).

Hun taken staan in algemene instructies eigen aan elke dienst en hebben als kenmerk dat ze moeten gelden voor alle ambtenaren in dezelfde graad of met dezelfde titel binnen dezelfde dienst.

In het Strafwetboek staat nog een artikel dat men door een bevel nooit gedwongen kan worden in te gaan tegen de wet; dwz men kan er niet voor gestraft worden in het strafrecht.

Franciscus
Berichten: 39704
Juridisch actief: Nee

#6 , 05 jun 2009 19:12

U moet uw taken uitvoeren die u en uw medestatutairen worden opgedragen.
Gezien geen contract kan de werkgever (overheid) daar niet op terugvallen.
Lees idd aandachtig de regels die van toepassing zijn.
Arbeidsgeneesheer wordt wel voorzien in de wet - wordt betaald door de werkgever.
Vakbonden hebben idd soms een ambigue relatie met de werkgever.

U hebt een advocaat nodig die bedreven is in het administratief recht.

Gelukkig komt het meer en meer voor dat er WEL wordt opgetreden tgo misbruiken. Maar het probleem is ook dat gezien de soms Kafkaaanse toestanden men met een olifantengeweer op een mug schiet en situaties zo laat verzieken en dan het slachtoffer als de schuldige gaat behandelen.

Zware fout - veel voorkomende fout zijn hierin begrippen.
Psychische problemen en dit faken ook.

Buiten vertrouwenspersonen moet er ook een onafhankelijke dienst zijn inzake pestgedrag enz enz - neem daar eens contact mee.

Bij mijn weten een degelijk onderbouwd dossier ( geneeskundige attesten - psychiater - specialisten enz) steeds met goed gevolg - opgevolgd door zowel de arbeidsgeneesheer en de controlediensten

pdc
Topic Starter
Berichten: 68

#7 , 05 jun 2009 23:35

we zijn dus overheidspersoneel zonder arbeidsovereenkomst, moeten we aankruisen op de belastingsaangifte, maar met een arbeidsovereenkomst en men wil willekeurig mensen met nochtans dezelfde functie laten werken buiten de diensturen, een soort van wachtdienst. In de arbeidsovereenkomst???staat hierover niets vermeld maar zei beweren dat dit er gewoon bijhoort.

Franciscus
Berichten: 39704
Juridisch actief: Nee

#8 , 06 jun 2009 10:12

Wat je zegt kan nooit kloppen - ofwel ben je statutair benoemd en val je qua betalingen en pensioen en vakantieregeling onder die noemer.
Ofwel ben je tijdelijk personeel ( kan lang duren) met een arbeidscontract.
Dat staat ook duidelijk op de papieren die je bij aanwerving hebt gekregen en deze worden door alle partijen getekend.
Als ge statutair bent tekent je NIETS maar ben je bij wet ( of KB benoemd).

Er is wel een arbeidsreglement bij ons ook en dat voorziet voor bepaalde funkties bepaalde aktiviteiten.
Als de wetgever ( de overheid) dit reglement wijzigt dan is uw statuut gewijzigd en kan je daar in principe niets aan doen want de wet. Bij klachten is dit de Raad Van State die zal (be)oordelen.

Als de werkgever je arbeidssituatie wijzigt en je hebt een contract dan is dit een eenzijdige wijziging waarbij de arbeidsrechtbank bevoegd is.

In een normaal regime zal ook bij statutairen de vakbonden onderhandlen over wijzigingen ( is ook wettelijk bepaald nl overlegorgaan)

pdc
Topic Starter
Berichten: 68

#9 , 06 jun 2009 12:35

het klopt nochtans, bij de belastingsaangifte MOETEN we een kruisje zetten bij "overheidspersoneel zonder arbeidsovereenkomst" en toch hebben wij een arbeidsovereenkomst en een rechtstoestandreglement. Misschien heeft dit met provincie ofzo te maken??De taken die ze nu voor sommigen willen laten uitvoeren staan NIET in de arbeidsovereenkomst of het rechtstoestandreglement...Kan juridisch dus niet.

Franciscus
Berichten: 39704
Juridisch actief: Nee

#10 , 09 jun 2009 17:20

Wat u bij de belastingen moet invullen geeft natuurlijk NIET uw juridisch statuut aan.
Het is het een of het ander iets daartussen is (naar statuut) onmogelijk.

Natuurlijk ik heb hetzelf ook meegemaakt als lesgever bij sociale organisaties -- dan moet men idd iets extra bij aankruisen en bijvoegen en anders invullen en dan volgde ik idd de richtlijnen van de dienst belastingen. Dat veranderde echter niets aan mijn statuut.

pdc
Topic Starter
Berichten: 68

#11 , 29 jun 2009 12:09

na juridisch advies....we zijn dus wel degelijk statutair overheidspersoneel zonder arbeidsovereenkomst.. heb ondertussen melding gemaakt bij de externe preventieadviseur, maar nog geen klacht..probeer het nog een beetje rustig te houden. Ze geraken er zelf niet uit na 1.5 jaar..

pdc
Topic Starter
Berichten: 68

#12 , 03 jul 2009 15:56

nu wordt er zelfs al toegegeven dat men dat extra werk wat men mij wil laten doen niet kan verplichten, toch gaan ze starten met een tuchtprocedure en alles uit de kast halen om een voorbeeld te stellen !!!
Zij willen en ik citeer "hun gezicht niet verliezen tov het andere personeel". Dit noemt men modern management.

Franciscus
Berichten: 39704
Juridisch actief: Nee

#13 , 04 jul 2009 09:35

Algemene regel voor overheidspersoneel:
Een statuut wil zeggen dat de overheid heeft vastgelegd wat de opdrachten zijn die door het personeel moeten worden vervuld.
Het is dus ook de overheid die nieuwe of andere opdrachten geeft.
Om het heel sterk te maken. Ook de overheid bepaald de verloning.
Zo heeft men in de jaren 70 bij bepaalde overheden ( oa Luik) een loonkorting van 10% opgelegd. In principe kan de overheid uw loon verminderen tot vb 1€ ---

Normaal zijn er ook afspraken met de vakbonden die bepaalde minimale regels overeenkomen- ga daar eens mee praten.

j.demoor
Berichten: 10360

#14 , 05 jul 2009 11:33

Ik ga ervan uit dat u statutair en dus NIET contractueel werknemer bent.

In dat geval geldt de tuchtregeling uit 2 oktober 1937.Statuut Rijkspersoneel of een gelijkaardig statuut.

zie daartoe : http://www.fedweb.belgium.be/nl/regelge ... tatuut.jsp
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

J5754ALL
Berichten: 4

#15 , 02 jan 2011 20:40

...ITI..
0(^J^)0
__^v^__
BESTE WENSEN VOOR EEN GOEDE GEZONDHEID en de rest volgt vanzelf
Ik had ergens onder een andere noemer de aanzet naar een min of meer soortgelijk verhaal ten berde gebracht maar niet voldoende gedocumenteerd.(ocmw-problematiek) Dank Franciscus voor de snelle reactie!!!
Bij deze instellingen heeft men ook nog het probleem dat er een pak machtsgeile nullen zijn die voorzitter geworden en nu in hun "eigen ", kleine tuintje; de grote, verschrikkelijke dictator spelen.Gezien dit "verkozenen des volks" zijn, vrees ik ervoor dat je daar; zonder keiharde bewijzen van enig misbruik; weinig tegenover kunt stellen.
Directieleden daarentegen zelf zijn statutairen en dus OOK personeel , met de bijhorende rechten en plichten.Daar zou misschien een begin mee kunnen gemaakt worden.
Zelf ben ik nog maar pas begonnen met wat onderzoek aangaande ons (mijn echtgenote en ik) kleine " probleempje" maar alles wat ik vindt ,wil ik gerust naar deze (toch wel nauw verwante topic) versluizen.

Terug naar “Andere”