verlof weigeren wat mag en wat niet?

boself
Topic Starter
Berichten: 17
Juridisch actief: Nee

verlof weigeren wat mag en wat niet?

#1 , 06 jul 2020 12:18

Hoi

Mijn man werkt als technieker en heeft nog een dagje verlof over wegens het niet doorgaan van een concert. Daarbij komend zijn er straks ook nog twee feestdagen tijdens weekend (15/8 en 1/11) die hij in het najaar zal moeten opnemen. Hij heeft echter doorgekregen dat er in verschillende periodes (eigenlijk bijna alle vakantie periodes en daarrond) geen verlof meer mogelijk zou zijn. Zwarte periodes noemt men dat dan. Dit wegens reeds teveel verlof aanvragen en toenemende werkdruk.
Nu vroeg ik mij 2 dingen af:

a) mag de werknemer zomaar verlof afkeuren op basis hiervan? Ik las ergens dat productie geen motivatie mag zijn...
b) stel dat hij de opname uitstelt tot einde jaar, is de werkgever dan uberhaupt niet verplicht de verlofdagen toe te kennen, aangezien verlof niet mag overgedragen worden?


Mvg

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
denlowie
Berichten: 15474
Juridisch actief: Nee

#2 , 06 jul 2020 12:35

Het verlof dient genomen te worden in onderling overleg, gaat dit niet dan zal je moeten naar de arbeidsrechtbank gaan om u gelijk te halen, maar niemand weet wat de uitslag gaat worden en nu zeker al niet met deze corona crisis in de evenementen wereld, die al zoveel dagen kwijt zijn .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

rijst
Berichten: 12
Juridisch actief: Nee

#3 , 06 jul 2020 15:01

Zoals denlowie zegt: opnemen van verlof gebeurt in overleg.
Uw man kwam blijkbaar overeen met zijn werkgever dat hij het dagje verlof voor het concert mocht intrekken. Dat is een geste van de werkgever, die was hier niet toe verplicht.

Als antwoord op uw vragen:
a) Verlof afkeuren met als reden dat er in die periode reeds veel verlof genomen wordt, mag.
b) Klopt, de werkgever is verplicht te zorgen men het verlof kan opnemen. De (verstandige) werkgever van uw man geeft nu al aan dat het niet meer mogelijk zal zijn om verlof op te nemen tijdens de vakantieperioden. Door dit nu al aan te kondigen zorgt hij ervoor dat uw man zijn verlof goed kan plannen en opnemen. Helaas niet in de vakanties. Misschien kan uw man vragen om volgend jaar wel als eerste de kans te hebben om verlof tijdens vakantieperioden op te nemen. Opnieuw: overleg als sleutelwoord.

Reclame

father b
Berichten: 1549
Juridisch actief: Nee

#4 , 06 jul 2020 16:17

https://www.jobat.be/nl/art/mag-de-baas ... r-weigeren

https://www.groups.be/1_80876.htm?rdeLocaleAttr=nl


Toelichting

Gegevens verstrekt op basis info TS
Vermelde links als bronvermelding, info en verduidelijking voor TS

de reden
Berichten: 2916
Juridisch actief: Nee

#5 , 06 jul 2020 18:06

wat staat er in het arbeidsreglement? is een verplichte inhoud
is er een vervangingsdag vastgelegd voor de feestdagen?

voor het nemen van verlof primeren de belangen van het bedrijf

wet 8/4/1965
Afdeling 2. _ Inhoud.
art 6
4, 10° (a) de duur van de jaarlijkse vakantie evenals de nadere regelen voor toekenning van deze vakantie of de verwijzing naar de wettelijke bepalingen terzake;

sociaal strafwetboek
Art. 145. Jaarlijkse vakantie
Met een sanctie van niveau 2 wordt bestraft, de werkgever, zijn aangestelde of lasthebber die heeft nagelaten, of heeft nagelaten binnen de voorgeschreven termijn of volgens de reglementaire voorschriften, de vakantie toe te staan, waarop de werknemers krachtens de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers, gecoördineerd op 28 juni 1971, en de uitvoeringsbesluiten ervan recht hebben.
De geldboete wordt vermenigvuldigd met het aantal betrokken werknemers.

wet 4/1/1974
Art. 9. Wanneer de vervangingsdag niet overeenkomstig het bepaalde in deze afdeling werd vastgesteld, wordt de feestdag vervangen door de eerste gewone activiteitsdag die in de onderneming op die feestdag volgt.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Terug naar “Andere”