Medisch onderzoek controle arts mutualiteit

Zirkonia
Topic Starter
Berichten: 99
Juridisch actief: Nee

Medisch onderzoek controle arts mutualiteit

#1 , 23 jun 2019 10:47

Beste,

wat kan ik verwachten tijdens zo een medisch onderzoek van de controle arts van de mutualiteit?
Lichamelijk onderzoek, mondeling gesprek, medisch dossier nagaan enz....?

Iemand tips en advies?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 jun 2019 16:59



Iemand tips en advies?
dat onderzoek is tegenwoordig verplicht voor langdurig zieken/ongeval
ook zal je moeten meewerken met een re-integratieprocedure als deze wordt aangeboden
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Zirkonia
Topic Starter
Berichten: 99
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 jun 2019 20:34

Wordt er enkel gekeken of je ziek bent door het werk (rugklachten door langdurig zitten) of wordt ook gekeken naar aandoeningen die invloed hebben op het goed kunnen uitvoeren van je werk (bijv. Hashimoto, artrose, enz...).

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 23 jun 2019 20:48

De controle arts kan alle voorgaande onderzoeken, zoals bloed, foto' etc opvragen, en ook je specialisten consulteren, en die heeft de gegevens van je specialisten en huisarts..
Voor sommige is dit een fluitje van een cent omdat men werkelijk ziek is, voor anderen is het soms een lijdensweg dat eindigt aan de werklozensteun.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

jefke007
Berichten: 1812

#5 , 23 jun 2019 20:57

De controle arts kan alle voorgaande onderzoeken, zoals bloed, foto' etc opvragen, en ook je specialisten consulteren, en die heeft de gegevens van je specialisten en huisarts..
Voor sommige is dit een fluitje van een cent omdat men werkelijk ziek is, voor anderen is het soms een lijdensweg dat eindigt aan de werklozensteun.
Maar geen paniek, de adviserend arts mag dat enkel met je toelating opvragen,

meestal zal hij er zich vanaf maken door aan jou te vragen of jij die gegevens allemaal wil opvragen en die aan de adviserend arts te bezorgen

Zirkonia
Topic Starter
Berichten: 99
Juridisch actief: Nee

#6 , 23 jun 2019 21:04

Die medische verslagen en bloedonderzoeken heb ik al allemaal, dat zou geen probleem zijn. Ik neem ze ook mee naar het medisch onderzoek.

De zorgen die ik me maak is of ze echt alleen een link gaan leggen met het werk en de klachten die je daardoor hebt of houden ze ook rekening met gewoon medische aandoeningen/ziektes die je hebt maar wel invloed hebben op je werk?

Zirkonia
Topic Starter
Berichten: 99
Juridisch actief: Nee

#7 , 24 jun 2019 17:32

Wauw...blijkbaar wordt er tegenwoordig niet eens meer geluisterd naar de zieke werknemer. M.a.w., we hebben niet veel rechten. Ze heeft de medische stukken snel doorgebladerd en daaruit geconcludeerd dat er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid. Of je wel je job aankan, wat je klachten zijn, enz...niets kwam ter sprake. Na het doorbladeren al conclusie klaar.
Als voltijds hardwerkende sukkel moet je de sociale zekerheidskas spijzen en mag je blijkbaar niet ziek zijn.

Wat zijn mijn rechten om hiermee verder te gaan? Ben niet akkoord met de beslissing van de medisch adviseur.

jefke007
Berichten: 1812

#8 , 24 jun 2019 18:18

De medisch adviseur zou je normaal een door haar ondertekend papier meegeven, waarin zij haar beslissing bevestigt EN waarop vermeld is dat je binnen de 3 maanden bij de bevoegde arbeidsrechtbank tegen haar beslissing beroep kan aantekenen.
Eveneens kan je in afwachting van de beslissing van de rechtbank, werkloosheidsuitkeringen ontvangen - indien in regel met werkloosheid - die na de uitspraak eventueel met de ziektevergoedingen gaan verrekend worden

Indien je dat papier van de medisch adviseur hebt geweigerd in ontvangst te nemen, dan zal de postbode je dat papier wel aangetekend bezorgen.

Zirkonia
Topic Starter
Berichten: 99
Juridisch actief: Nee

#9 , 24 jun 2019 18:37

Ik was zelf vragende partij voor het medisch onderzoek omdat ik van de werkgever eerst de toekenning van deeltijds werkhervatting nodig had om minder uren te mogen werken wegens mijn medische klachten. Ik werk momenteel voltijds en heb geen ziekte-uitkering (zit nog in de maand gewaarborgd loon).

Blijkbaar wordt niets gegund en word je niet serieus genomen. Je mag je kapot werken tot je erbij neervalt.
Ik heb trouwens niets van haar meegekregen.

Mathieu Rutten

#10 , 24 jun 2019 19:24

Ik heb uw topic en het topic van jefke007 verbeterd. Zulk taalgebruik is hier niet aan de orde en draagt zeker niet bij tot een oplossing. Laat dit een verwittiging voor u zijn. Bij herhaling wordt uw topic gewoonweg afgesloten.

Thieu Rutten
TM-juridisch forum.

Mathieu Rutten

#11 , 24 jun 2019 19:33

Gelieve bij de les te blijven. Mevrouw is nog niet ontslagen en werd ook nog niet werkloos verklaard omwille van medische overmacht. Werkloosheid is dan ook nog niet aan de orde.

Mevrouw ik raad u aan om contact op te nemen met uw huisarts met het verzoek met de medisch adviseur te overleggen. Als uw periode is afgelopen en u niet langer ziek bent erkend, bent u verplicht om terug te gaan werken. Lukt dit niet, dan u zich opnieuw ziek melden. Ik zou alleszins alles in het werk stellen om uw werk te behouden.

Zirkonia
Topic Starter
Berichten: 99
Juridisch actief: Nee

#12 , 24 jun 2019 19:49

Ik wil ook aan het werk blijven. Het gaat mij meer om het feit dat ik mijn huidige job niet meer voltijds aankan.
We zijn maar een nummertje als het erop aankomt. Ik kaart het probleem nu aan voordat het erger wordt maar het komt erop neer dat mijn klachten niet serieus worden genomen. 😞

jefke007
Berichten: 1812

#13 , 24 jun 2019 20:14

Zelfs iemand die nog in dienst is bij een werkgever kan in beroep gaan tegen de beslissing van de adviserend arts ( = vroegere adviserend geneesheer ) bij de arbeidsrechtbank, en in afwachting van de uitspraak van de rechtbank kan men werkloosheidsuitkeringen ontvangen ( zelfs als men nog in dienst is bij een werkgever )

Een adviserend arts gaat bv. nooit toelating geven om bv. 80% te werken en 20% ziek te zijn. 50 % is zowat de limiet ( er moet immers bij toegelaten arbeid een arbeidsongeschiktheid van minstens 50% blijven i.pv. 66 % bij een volledige arbeidsongeschiktheid
( enkel bij een toegelaten arbeid in een beschutte werkplaats kan dat 100% tewerkstelling zijn met toelating AA ( = adviserend arts )

Mathieu Rutten

#14 , 24 jun 2019 21:39

Speciale situatie: tijdelijke werkloosheid ingevolge overmacht veroorzaakt door medische redenen
Wanneer de werknemer tijdelijk arbeidsongeschikt is, wordt de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst geschorst en heeft de werknemer in principe recht op gewaarborgd loon en vervolgens op ziekte-uitkeringen.
In de volgende 3 situaties kan de werknemer evenwel uitkeringen ontvangen (op voorwaarde dat hij de leeftijd van 65 jaar niet bereikt heeft):
 1. de werknemer is door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds of het RIZIV arbeidsgeschikt verklaard, maar hij hervat het werk niet en betwist de beslissing van arbeidsgeschiktheid voor de arbeidsrechtbank. Gedurende de gerechtelijke procedure kan de werknemer provisionele uitkeringen ontvangen.
 a. Indien hij in het gelijk wordt gesteld (d.w.z. indien de arbeidsongeschikt wordt bevestigd), betaalt de ziekteverzekering het bedrag van de ontvangen uitkeringen terug aan de RVA.
 b. Indien hij in het ongelijk wordt gesteld (d.w.z. de beslissing van arbeidsgeschiktheid wordt bevestigd), dan moet de werknemer het werk hervatten en kan hij de ontvangen uitkeringen behouden.
Bij een aanvraag tijdelijke werkloosheid wegens medische overmacht is het noodzakelijk dat u een ASR-scenario 2 verstuurt (werkgever)
Voor elke maand van onmogelijkheid tot werken verstuurt u een ASR- scenario 5 (werkgever). Als reden van tijdelijke werkloosheid vermeldt u medische overmacht (code 5.5).
bron RVA.

Indien u niet opnieuw gaat werken nadat de medisch adviseur u arbeidsgeschikt heeft verklaard, kan u best onmiddellijk contact opnemen met uw werkgever en dit met hem bespreken, zodat hij weet welke verplichtingen hij moet nakomen.

Floes
Berichten: 115

#15 , 24 jun 2019 22:17

Ter aanvulling: Toelating voor bijvoorbeeld 80% kan soms wèl, maar dit zal praktisch altijd voor zéér korte tijd zijn, in aanloop naar volledige hervatting. Bijvoorbeeld op advies van en in overleg met arbeidsgeneesheer.

En ook niet onbelangrijk: vanaf 6 maanden moet de adviserend arts ook kijken naar de arbeidsmarkt en welke andere beroepen je eventueel zou kunnen uitoefenen. Hij/zij is moet dus niet meer beoordelen of je enkel terug kan naar je huidig beroep, maar kan oordelen dat je andere beroepen kan uitoefenen, bijvoorbeeld meer zittend of net meer staand werk.

Je kan in beroep gaan, wat eerder werd besproken. Mijn ervaring is dat het erg lang kan duren en meestal niet uitdraait zoals degene die het beroep aantekent had gehoopt. Maar niets belet je om het te doen.

Terug naar “Andere”