Klein verlet voor vaccinatie

PQS
Topic Starter
Berichten: 26
Juridisch actief: Nee

Klein verlet voor vaccinatie

#1 , 19 sep 2022 11:56

De wet die klein verlet toekent voor vaccinatie is buiten werking getreden op 30/6.

Nu de meesten hun uitnodiging voor de herfstbooster hebben gekregen: Als de enige beschikbare tijdslots voor vaccinatie binnen de werkuren vallen (of er te nauw aan aansluiten dat de werknemer het werk niet tijdig kan bereiken), heeft de werknemer dan het recht om afwezig te zijn (voor de tijd die nodig is om zich te laten vaccineren + de verplaatsing uiteraard, al dan niet betaald of door het nemen van verlof/recup) van het werk, of kan de werkgever dit weigeren (waardoor de werknemer in feite zijn recht op vaccinatie ontzegt wordt)?

basejumper
Berichten: 4020
Locatie: Diest

#2 , 19 sep 2022 20:02

Beste

Bij mijn weten niet verlengd. Laatste alinea is wel fout mijns inziens. De vaccinatie centra zijn doorgaans toegankelijk tot 20 u. U heeft dus perfect de mogelijkheid uw afspraak te verplaatsen naar een tijdstip waarop u wel kan gevaccineerd worden.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

PQS
Topic Starter
Berichten: 26
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 sep 2022 20:22

De vaccinatie centra zijn doorgaans toegankelijk tot 20 u. U heeft dus perfect de mogelijkheid uw afspraak te verplaatsen naar een tijdstip waarop u wel kan gevaccineerd worden.
Beste,
Het is niet voor mij persoonlijk, maar het is natuurlijk wel een probleem als je tot 20u moet werken.
De vraag is of de werkgever het kan weigeren als er geen andere mogelijkheden zijn (eventueel met bewijs, bv screenshot van afspraken-tool)?

Reclame

Bektronics
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

#4 , 19 sep 2022 20:46

Ga even in gesprek met je werkgever hierover en plan je tijdslot voor de vaccinatie zo dicht mogelijk tegen de sluitingstijd (20.00Hr) in.
Druk eventueel je vaccinatie data en tijdslot af en toon dit aan de werkgever.
Uiteraard moet je er geen halve dag vrij van maken, maar als het binnen de grenzen ligt zal je baas in de meeste gevallen hier niet moeilijk over doen. Eventueel werk je op een andere dag een uurtje langer, zo compenseer je het vroegtijdig verlaten van je werk. Vertaal dit ook zo naar je baas toe dat je bereid bent om de verloren tijd in te halen. Let wel je baas moet hier mee akkoord gaan, zo maar ongevraagd de werkvloer verlaten is onwettig en kan leiden tot ontvangst van minder loon. Ga niet onbesuisd te werk maar treed in gesprek met je werkgever.GRTS ABE

Thomas_A
Berichten: 900
Juridisch actief: Nee

#5 , 19 sep 2022 21:08

In de huidige situatie is het echt wel een theoretische discussie.

Je kan zelf een afspraak inplannen wanneer het past en de openingsuren zijn ruim. Zowel qua uren als weekenddagen. Als je tot 20u werkt, begin je meestal niet om 8u hè. Of toch niet 7 dagen per week.

Aangezien iedereen eerst kijkt naar de volgende beschikbare week, kan je ook gewoon een week verder in de online agenda kijken en heb je nog meer keuze.

PQS
Topic Starter
Berichten: 26
Juridisch actief: Nee

#6 , 19 sep 2022 21:53

Het is niet enkel theoretisch hoor.

Het vaccinatiecentrum is drie dagen per week open van 10u tot 20u en één dag van 10u tot 16u en niet in de weekends.
De tijdslots staan maar 7 dagen op voorhand open en uiteraard zitten de vroege en late slots onmiddellijk vol.

Uiteraard is onderling overleg met de werkgever de voorkeursoptie, maar bij weigering heb je dus geen poot om op te staan?

Thomas_A
Berichten: 900
Juridisch actief: Nee

#7 , 19 sep 2022 22:02

Die regeling is niet verlengd na 30 juni 2022.

Marcus Aurelius
Berichten: 3058
Juridisch actief: Nee

#8 , 20 sep 2022 15:50

Het dossier verlening ligt momenteel bij de Nationale Arbeidsraad voor Advies.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Bektronics
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

#9 , 20 sep 2022 17:15

#PQS

Beste TS

Als ik alles hier nog eens doorlees bekruipt mij de indruk dat je er een half dagje betaald verlof wil voor nemen. Jammer best TS maar zo werkt het niet. Vragen aan je baas is de beste oplossing en tot een compromie komen met elkaar.
Zoals overige forumleden beschrijven is de regeling betaalde vrijname voor vaccinatie niet verlengd na 30 juni 2022. Je zal dus een passende datum moeten inplannen op de on-line kalender, eventueel iets later in tijd gaan kijken. Er zullen wellicht nog data genoeg zijn om vroeg of bijna op sluitingstijd te kunnen boeken. En bespreek het met je werkgever.!! GRTS ABE

gert_v
Berichten: 74
Juridisch actief: Nee

#10 , 21 sep 2022 00:53

Is een vaccin bij de huisarts geen optie? De gemeente waar ik woon stuurde al een brief dat je ook bij de huisarts naar keuze een afspraak kan inplannen (met de uitnodigingsbrief) voor een vaccin ipv in het vaccinatiecentrum. Ik weet wel niet of dit in elke gemeente wordt gedaan

Terug naar “Andere”