Wijziging arbeidsreglement - Enkele vragen

VDG2
Topic Starter
Berichten: 785

Wijziging arbeidsreglement - Enkele vragen

#1 , 26 mar 2015 21:34

Excuses alvast voor de lange post en dank voor het lezen en antwoorden.

Om het wat eenvoudiger te maken eerst een aantal gegevens:
Te presteren wekelijkse arbeidsduur ligt hoger dan in CAO vastgelegd. Verschil wordt in compensatiedagen afgerekend.
Systeem van glijdende werktijd in de onderneming waarbij men een kerntijd heeft waarbinnen men verplicht aanwezig moet zijn. Aankomst en vertrek van de werknemer is zelf te bepalen tussen Xu en Yu.
Daarnaast mag men op jaarbasis max. 18 bijkomende dagen opnemen door bijkomende uren te presteren zonder de maximaal toegelaten wettelijke arbeidsduur te mogen overschrijden. (max. 2 dagen per maand op te nemen)
Max. 22u extra te presteren op maandbasis. De uren zijn overdraagbaar naar de volgende maand. (dus maand 1 22u, maand 2 22u dus aan begin van maand 3 start je met +44u.
Regeling is gelijk voor zowel voltijds als deeltijdse WN's.

Voorgestelde wijziging:
18 dagen worden voortaan prorata voor deeltijdsen.
Het aantal toegelaten bijkomende uren wordt herleid naar 12u. per maand. Voor voltijdsen nog steeds per maand te cumuleren. Voor deeltijdsen is voortaan geen cumul meer mogelijk (dus op het einde van de maand mag men steeds max. 12u op de teller staan hebben).

Mijn vragen met betrekking tot de wijzigingen:
Proratiseren van het aantal dagen is wettelijk cf. de wet betreffende het beginsel van non-discriminatie ten gunste van deeltijdwerkers:
Art. 4. Met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden worden deeltijdse werknemers niet minder gunstig behandeld dan voltijdse werknemers in een vergelijkbare situatie louter op grond van het feit dat zij in deeltijd werkzaam zijn, tenzij het verschil in behandeling om objectieve redenen gerechtvaardigd is.
Wanneer zulks passend is, kunnen hun rechten worden vastgesteld in verhouding tot hun arbeidsduur.
Indien zulks om objectieve redenen gerechtvaardigd is, kan de toegang tot bepaalde arbeidsvoorwaarden afhankelijk worden gesteld van een bepaalde diensttijd, arbeidsduur of beloning.
--> Maar, kan men voor de deeltijdsen de beperking opleggen dat de 'credituren' per maand (12u) niet cumuleerbaar zijn en bij de voltijdsen wel? Voltijdsen kunnen dus 12u per maand meenemen naar de volgende maand en zo opbouwen, 12, 24, 36 etc. Bij deeltijdsen wordt elke maand afgetopt op 12u.
Dit lijkt mij een minder gunstige behandeling t.o.v. deeltijdsen?
bv. een voltijdse zal kunnen opsparen om zo 4 dagen op te nemen na elkaar (2 laatste dagen van een maand en 2 eerste van de volgende maand) gezien deze voldoende uren op de teller kan hebben. Voor een deeltijdse is dit onmogelijk gezien op het einde van de maand max. 12u op de teller mag staan. Als men dus 2 dagen neemt op het einde van de maand is de 12u op en kan men de volgende 2 dagen pas opnemen van zodra men opnieuw 12u op de teller heeft staan.
--> Ongunstigere behandeling kan wel mits objectieve reden. Enige reden die ik mij kan inbeelden is indien hierdoor de grenzen van de maximale arbeidsduur worden overschreden (9u dag/45u week - wordt in de onderneming op jaarbasis bekeken). Maar ik heb geen idee wat bv. de maximale arbeidsduur is voor iemand die 80% werkt noch hoe dit wordt berekend? Of is dit ook 9u/45u?


Mijn vragen met betrekking tot de procedure :
art. 11 Arbeidsreglement:
Art. 11. Ingeval er een ondernemingsraad bestaat, stelt deze het reglement op en brengt de wijzigingen in een bestaand reglement aan.
De leden van de ondernemingsraad hebben het recht, aan de ondernemingsraad ontwerpen van reglement of van wijziging in een bestaand reglement voor te stellen.
Deze ontwerpen worden door de werkgever aan elk lid van de ondernemingsraad medegedeeld.
Zij worden bovendien tegelijk ter kennis van de werknemers gebracht door aanplakking op een zichtbare en toegankelijke plaats binnen de onderneming.
--> Wat moet er ter kennis worden gebracht? De 'ontwerpen van reglement', de 'wijzigingen in een bestaand reglement' of beide?
--> Wanneer? Zoals ik het lees moet de kennisgeving 'van de ontwerpen' aan de WN geschieden tegelijk met de mededeling van de ontwerpen aan de OR? Is dit enkel indien leden van de OR een ontwerp van AR voorstellen of ook indien er door de OR een wijziging gebeurd?
--> Ik veronderstel dat eerst een voorstel tot wijziging wordt gemaakt in de OR die dan aan de WN ter kennis wordt gebracht waarna deze opmerkingen kunnen formuleren? Of wordt in dit stadium reeds een definitief gewijzigd AR beslist op de OR die dan wordt 'aangeplakt'?
--> M.b.t. aanplakking: Is dit ad valvas of kan dit ook per e-mail gebeuren?

Deze ontwerpen worden door toedoen van de voorzitter op de agenda geplaatst van de ondernemingsraad, die ten vroegste vijftien dagen en uiterlijk dertig dagen na de dag van de aanplakking wordt bijeengeroepen.
--> Hier spreekt men alweer van ontwerpen. Idem vraag: omvat dit ook de wijzigingen of enkel 'ontwerp' van AR?


Met betrekking tot art. 15 ARW:
Art. 15. Een bericht met opgave van de plaats waar het arbeidsreglement kan worden geraadpleegd, moet worden aangeplakt op een zichtbare en toegankelijke plaats.
(..)
De bij de artikelen 11 tot en met (14bis) voorgeschreven berichten en ontwerpen van reglementen of van wijziging in een bestaand reglement, moeten op dezelfde plaats worden aangeplakt.
--> Aanplakking per e-mail mogelijk?
Iedere werknemer moet, op elk ogenblik en zonder tussenpersoon, inzage kunnen nemen van het definitieve reglement en de wijzigingen er aan, in een gemakkelijk toegankelijke plaats. De werkgever geeft hem bovendien een afschrift ervan (en, indien de werknemer een student is in de zin van artikel 120 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, laat de werkgever hem een ontvangstbewijs ondertekenen.).
--> Heeft men recht op een afschrift van het gewijzigde AR dat ter inzage ligt tijdens de procedure van wijziging AR?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#2 , 27 mar 2015 12:38



Voorgestelde wijziging:
18 dagen worden voortaan prorata voor deeltijdsen.
Het aantal toegelaten bijkomende uren wordt herleid naar 12u. per maand.
zullen overurentoeslag willen vermijden, flexibiliteit voor deeltijdse is gemiddelde maximum overschrijding in een referteperiode van 3u per week te compenseren aan een gewoon overloon van 100%
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Reclame

Terug naar “Andere”