#3 , 14 mar 2015 10:45
Art.2.§ 1. Om voor zijn kind te zorgen heeft de werknemer het recht om :...”(29 OKTOBER 1997. - Koninklijk besluit tot invoering van een recht op ouderschapsverlof in het kader van de onderbreking van de beroepsloopbaan).
Uw stiefdochter is niet ‘uw kind’
“Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel te voorzien in een individueel recht op ouderschapsverlof bij de geboorte of de adoptie van een kind, om werknemers in staat te stellen gedurende 3 maanden voor hun kind te zorgen, volgens de hierna vastgestelde voorwaarden en nadere regels. Ter wille van de bevordering van de gelijke kansen en de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, wordt het recht op ouderschapsverlof toegekend aan werknemers, zowel mannen als vrouwen.
Commentaar. Het gaat om een individueel recht op ouderschapsverlof, dat derhalve niet overdraagbaar is. Zowel de vader als de moeder kunnen van dat recht gebruik maken. Dit geldt ook voor de pleegvader en de pleegmoeder“(29 APRIL 1997. - Nationale Arbeidsraad. - Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 64 , tot instelling van een recht op ouderschapsverlof).
“Art.38.Opdrachten van een pleeggezin. De personen die een opdracht als pleegouder opnemen, zijn volgens de richtlijnen van de dienst verantwoordelijk voor het opvoeden en begeleiden van het pleegkind. Ze dragen zorg ervoor dat het pleegkind zijn schoolopleiding, zijn opleiding als leerjongen of het afgesproken project afmaakt. Ze dragen zorg ervoor dat de bestaande relaties van het pleegkind met zijn verwanten en andere vaste contactpersonen behouden blijven, tenzij deze onderworpen zijn aan een door de opdrachtgever vastgelegde beperking. De contacten tussen de natuurlijke ouders en het pleeggezin vinden in overeenstemming met de richtlijnen van de opdrachtgever plaats via professionele begeleiding door de medewerkers van de dienst voor pleeggezinnen.”(14 MEI 2009. - Besluit inzake jeugdbijstand en jeugdbescherming)
Zie zo nodig ook :DELARUE,R.,Ouderschapsverlof.C.A.O 64 van 29 april 1997 en het K.B. van 29 oktober 1997,Or. 1998,1-8.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/