inhouding nav. maaltijdcheques -> loon lager dan barema?

Vintolin
Topic Starter
Berichten: 1

inhouding nav. maaltijdcheques -> loon lager dan barema?

#1 , 22 mei 2008 21:58

Hallo,

Schetsing van het probleem : een werkgever (PC 214) biedt een werknemer een contract aan met een brutoloon dat lager ligt dan het baremieke minimum. De uitleg daarvoor luidt "dat komt omdat dat minimumloon vermeld in de loonbarema's, geen rekening houdt met de uitbetaalde maaltijdcheques".

Mag dit?

De in België gebruikte maaltijdcheques zijn toch altijd die die aan de 6 voorwaarden voldoen om niet als loon te worden beschouwd, en heeft Cassatie dan niet gezegd dat zo'n maaltijdcheque GEEN loon mag vervangen?

Wij interpreteren dit dan als "er mag geen lager loon worden uitbetaald dan het baremieke minimum, zoniet is die maaltijdcheque loonvervangend en wordt die dan belast zoals loon" (dat laatste gebeurt uiteraard niet).



Wij contacteerden een jurist bij de werkgeversorganisatie Febeltex, en die sloeg ons een beetje dood met allerhande formuleringen over het loonbegrip volgens de RSZ-wetgeving en het loonbegrip volgens de wet op de bescherming van het loon, en kwam eigenlijk nooit to the point, en durfde onze these dus niet bevestigen.

Wij contacteerden ook een jurist bij een sociaal bureau, en daar luidde het zeer categoriek "mag niet! als er minder dan het minimumbarema wordt uitbetaald ter compensatie van maaltijdcheques, dan zijn die maaltijdcheques loon en zal de werkgever daarop worden belast zoals op loon, en wees gerust dat is niet zo".
Bovendien voegde zij daar aan toe dat, indien een werknemer een bepaalde tijd werkt voor een loon dat lager ligt dan het minimumbarema, de werknemer na verloop van tijd het te weinig verkregen loon nog kan vorderen. Klopt dit? Tot wanneer kan dat? Vervalt dit recht wanneer de werknemer zelf ontslag neemt?




Hartelijk dank!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 24 mei 2008 09:42

“Artikel 19bis.§ 1. Het voordeel toegekend onder de vorm van een maaltijdcheque wordt als loon beschouwd.Indien een maaltijdcheque werd of wordt verleend ter vervanging of ter omzetting van loon, premies, voordelen in natura of enig ander voordeel of een aanvulling hierbij, al dan niet bijdrageplichtig voor de sociale zekerheid, is § 2 niet toepasselijk...§ 2. Opdat zij niet als loon worden beschouwd, moeten maaltijdcheques terzelfder tijd aan alle volgende voorwaarden voldoen :(1° t.e.m.6°)”(Koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders).

Indien een maaltijdcheque wordt verleend ter vervanging van loon is § 2 niet toepasselijk,zodat die maaltijdcheque in dat geval wel als loon beschouwd wordt.

‘Aldus verleende cheques zijn voor het geheel als loon te beschouwen en niet enkel ten belope van het bedrag dat het vervangen of omgezette loon,premie,voordeel of aanvulling te boven gaat‘[Cass. 6 mei 2002(RSZ t. P.),R.W.2002-03,1669-1670].

Of uit een brutoloon beneden het baremieke minimum al dan niet kan afgeleid worden dat maaltijdcheques verleend zijn ter vervanging/aanvulling van dit loontekort en dus loon zijn kan wellicht blijken uit de sectorale CAO’s van PC 214.

U vindt die CAO’s op :
http://www.werk.belgie.be/resultsCAO.as ... hIG4k1/AA=

“Art.15.De rechtsvorderingen die uit de overeenkomst ontstaan, verjaren één jaar na het eindigen van deze overeenkomst of vijf jaar na het feit waaruit de vordering is ontstaan, zonder dat deze termijn één jaar na het eindigen van deze overeenkomst mag overschrijden.”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

Reclame

Terug naar “Loon”