loon ingehouden zonder overleg.

fourton
Topic Starter
Berichten: 24

loon ingehouden zonder overleg.

#1 , 09 dec 2017 13:59

Loon ingehouden zonder onderling akkoord.

Even de feiten op een rij:

X, een vriendin van ons komt een ongeval tegen met haar bedrijfswagen maar buiten de werkuren.
Ze moest uitwijken voor een tegenligger die van zijn vak afweek en belande in de gracht, tegenligger weg!
X belt zelf politie en blijkt bij alcoholcontrole 0,72 te blazen, gevolg intoxicatie. ( wagen mag privè gebruikt worden.)
Terug op het werk licht ze haar werkgever in omtrent het gebeurde en verontschuldigd zich.
Haar werkgever roept en tiert" dat ze een domme koe is" en slingert haar nog wat meer schoons
naar het hoofd maar uit haar privèleven, zoals de keuze van haar nieuwe vriend is verkeerd, die hij heeft laten natrekken enz ...?
" Om te eindigen met: "Ik zeg dit alles omdat ik u zo graag zie...? "
( X kreeg in het verleden al een paar keer een schouderklopje op de verkeerde plaats als u begrijpt wat ik bedoel...)

Wagen herstelt. Kosten plusminus 6000 euro. X hoort niets meer, doet haar werk verder,is wel erg gestresseerd omdat ze
niet weet wat haar wacht.
De week van de goeie sint, moet X naar het bureel van haar werkgever om het volgende te horen: " Voor de kosten van de bedrijfswagen
te vergoeden heb ik uw loon van november ingehouden, zal u geen eindejaarspremie ontvangen en moet u mij dan nog 2500 euro betalen.
En uw vriend..." ( Iemand die hij nog van haar nog pluimen kent trouwens kwam er ook weer bij...)
( Ongeval oktober laatstleden, factuur had de werkgever blijkbaar reeds van halverwege november in zijn bezit maar heeft gewacht om
iets te zeggen om met dit sinterklaascadeau uit te pakken.)

X is geen lid van een vakbond, heeft niets ondertekend omtrent deze "betalingsregeling" en komt in betalingsmoeilijkheden huur enz..
en in een zware depressie terecht.

Kan dit allemaal zomaar?

Wat denken jullie, wat kan ze doen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 dec 2017 14:45

Als ze geen lid is van de vakbond zal je best de arbeidsinspectie contacteren, best even een afspraak maken en zelf tot aan de inspectie gaan.
Zeker voor zo een ernstig geval.

Maar daar het een persoonlijk geval is, zal de arbeidsverhouding zeker niet het beste meer zijn .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

berenod
Berichten: 942

#3 , 09 dec 2017 16:56

Neen, kan absoluut niet.
Even artikel 23 van de loonsbeschermingswet eens lezen:
http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwFich ... iwE5UriaHs

Er mag sowieso maximum 1/5 van het netto loon worden ingehouden.
Hoogstwaarschijnlijk onder regel:
De vergoedingen en schadeloosstellingen, verschuldigd in geval van aansprakelijkheid van de werknemer, overeenkomstig artikel 18 van de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten. Let wel: om schadeloosstellingen te kunnen inhouden op het loon, moet de werknemer zijn akkoord gegeven hebben over de omvang van deze schadeloosstellingen! Bij ontstentenis bepaalt de rechter het bedrag ervan;
En zoals je kan lezen moet eerst de werknemer er akkoord mee gaan, en indien hij dit niet doet is het de rechter die het bedrag van de totale vergoeding gaat bepalen.

Dus, arbeidsinspectie contacteren!

Ook ter info, dronken rijden met een firmawagen is in de meeste gevallen zelfs geen geldige reden om een ontslag dringende reden te geven, uiteraard kan de werkgever je wel ontslaan, maar enkel met inachtneming van de wettige opzegtermijnen.

Trouwens ook de eindejaarspremie wordt beschouwd als loon en val dus onder dezelfde loonbescherminswet.
Het dubbel vakantiegeld daarentegen dan weer niet.

Reclame

Oude Belg
Berichten: 3192

#4 , 09 dec 2017 17:59

Ook ter info, er stond nergens iets over dronken rijden, wel over intoxicatie, en dat scheelt meer dan een slok op een borrel.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#5 , 10 dec 2017 10:17


1)en komt in betalingsmoeilijkheden huur enz..
2)Wat denken jullie, wat kan ze doen?
1)slachtoffers van dronken chauffeurs komen gewoonlijk ook in betalingsmoeilijkheden tegen dat het geregeld is met de verzekeringen

2)geen alcohol drinken als ze moet rijden
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#6 , 10 dec 2017 11:10

Wat zeer belangrijk is, wat zegt de carpolicy, over rijden onder dronkenschap of intoxicatie !

En bij de meeste verzekeringen word dit uitgesloten ook bij leasingswagens .

De werkgever heeft wel het recht om deze gelden terug te vorderen, maar mag niet zomaar van je loon afgehouden worden, soms is 1/5 wel toegelaten, dat ze het zal moeten betalen blijft zeker.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

berenod
Berichten: 942

#7 , 10 dec 2017 11:15


1)en komt in betalingsmoeilijkheden huur enz..
2)Wat denken jullie, wat kan ze doen?
1)slachtoffers van dronken chauffeurs komen gewoonlijk ook in betalingsmoeilijkheden tegen dat het geregeld is met de verzekeringen

2)geen alcohol drinken als ze moet rijden
Zeker, maar de tekortkomingen in wetgeving en verzekeringsmaatschappijen mag iemand anders niet compenseren door andere illegale dingen te doen.

Het is de taak van de wetgever van de overtreder te straffen zoals is vastgelegd in de wetgevingen, het is niet aan de werkgever van dit te doen.

En ik twijfel of de werkgever "vergelding voor het leed van de slachtoffers" in zijn achterhoofd had!

berenod
Berichten: 942

#8 , 10 dec 2017 11:24

Wat zeer belangrijk is, wat zegt de carpolicy, over rijden onder dronkenschap of intoxicatie !

En bij de meeste verzekeringen word dit uitgesloten ook bij leasingswagens .

De werkgever heeft wel het recht om deze gelden terug te vorderen, maar mag niet zomaar van je loon afgehouden worden, soms is 1/5 wel toegelaten, dat ze het zal moeten betalen blijft zeker.
Helemaal akkoord.
Maar, indien er in het PV enkel intoxicatie vermeld is moet de BA van de verzekering de schade aan derden vergoeden. Er is geen enkel verhaal door de verzekeringsmaatschappij mogelijk. Maakt niet uit wat er in de carpolicy staat.

Omnium (eigen schade) is een ander verhaal, en die heeft de verzekeringsmaatschappij hoogstwaarschijnlijk inderdaad niet betaald aangezien de werkgever de herstelling bekostigd heeft.

Uiteindelijk, de vraag van de topic starter ging over de legaliteit van wat de werkgever doet, namelijk een maand loon en de eindejaarspremie 100% inhouden, en dit is dus 100% illegaal.

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 10 dec 2017 14:40

“Art.18.Ingeval de werknemer bij de uitvoering van zijn overeenkomst de werkgever of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld. Voor lichte schuld is hij enkel aansprakelijk als die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.Op straffe van nietigheid mag niet worden afgeweken van de bij het eerste en het tweede lid vastgestelde aansprakelijkheid, tenzij, en alleen wat de aansprakelijkheid tegenover de werkgever betreft, bij een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst. De werkgever kan de vergoedingen en de schadeloosstellingen die hem krachtens dit artikel verschuldigd zijn en die na de feiten met de werknemer zijn overeengekomen of door de rechter vastgesteld, op het loon inhouden in de voorwaarden als bepaald bij artikel 23 van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers.”(Wet 3 juli 1978 Arbeidsovereenkomsten).

“Art.23 Op het loon van de werknemer mogen alleen in mindering worden gebracht:...3° de vergoedingen en schadeloosstellingen, verschuldigd ter uitvoering van artikel 18 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten...Het totaal van de inhoudingen mag niet meer bedragen dan één vijfde van het bij elke uitbetaling verschuldigde loon in specie na aftrek van de inhoudingen op grond van de belastingwetgeving, van de wetgeving op de sociale zekerheid en van particuliere of collectieve overeenkomsten betreffende bijkomende voordelen inzake sociale zekerheid...”(Wet 12 april 1965 Loonbeschermingswet).

Begin met uw werkgever aangetekend in gebreke te stellen(=zijn fout aantonen en hem aanmanen die fout te herstellen binnen een door u bepaalde redelijke termijn).
Geeft hij hieraan geen afdoende en tijdig gevolg, dagvaard hem daartoe dan voor de arbeidsrechtbank ,zelfstandig of met de hulp van uw vakbond of van een advocaat .
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

lawstudentBXL
Berichten: 56
Juridisch actief: Ja

#10 , 11 dec 2017 16:35

Ik wens nog iets toe te voegen aan deze discussie:

> Gaat het in deze om loonbeslag of loonoverdracht? Dit behelst een ander toepassingsgebied.
> De bedragen voor loonbeslag of loonoverdracht worden aangepast. Kijk steeds naar de bijgewerkte versie.
> Lees niet zomaar af uit de Loonbeschermingswet. Dit is één van de wetteksten m.b.t. loon.

Voor de rest, loonbeslag of overdracht is een complex gegeven. De gevolgen zijn immens. Bij twijfel, best een advocaat contacteren. Indien uw vriendin zich in betaalmoeilijkheden bevindt, zal zij eventueel recht hebben op juridische tweedelijnsbijstand.
Student Master of Laws - afstudeerrichting "Sociaal recht"

Geen allesweter, wel een passie voor het arbeidsrecht. Shoot!

Terug naar “Loon”