terugbetaling internet door werkgever

barry08
Topic Starter
Berichten: 4

terugbetaling internet door werkgever

#1 , 19 jan 2014 01:46

Beste,

Ik ben als sinds een tiental jaar werkzaal als IT'er en sinds 2 jaar werkzaam bij men huidige werkgever.

Tot op heden maakte mijn huidige werkgever geen probleem van een volledige terugbetaling van mijn internet abonnement, waarbij de werkgever zelf het soort abonnement heeft bepaald.

Recent heb ik te horen gekregen dat er een addendum aan men contract zal gemaakt worden, waarbij de internetvergoeding wordt terug gebracht naar ongeveer 12eur ipv volledig terugbetaald. De reden die aangebracht wordt is dat dit bepaald is via CAO (het bedrijf waar ik werk heeft < 10 werknemers). Mijn werkgever is werkzaam in Computerconsultancy-activiteiten.

Mijn vraag is nu natuurlijk, moet ik hiermee verplicht akkoord gaan?
Kan ik ergens vinden wat de wettelijke regeling (CAO) is rond de terugbetaling van internet?

Alvast bedankt voor elk antwoord

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 19 jan 2014 07:45

werd de terugbetaling van het internet-abonnement op een of andere manier op de loonfiche vermeld?

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 jan 2014 14:17

als die terugbetaling was vastgelegd in een cao van bepaalde duur , kan men met een nieuwe cao een lagere vergoeding bepalen

was die terugbetaling een onderdeel van uw arbeidsovereenkomst dan kan dit mijne inziens niet
Art. 25. Het beding waarbij de werkgever zich het recht voorbehoudt om de voorwaarden van de overeenkomst eenzijdig te wijzigen is nietig.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Reclame

barry08
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 20 jan 2014 10:05

@JPV, de terugbetaling werd nooit vermeld op de loonfiche. Facturatie gebeurde rechtstreeks aan de werkgever dmv split billing

@de reden, de terugbetaling werd vastgelegd in mijn contract:

Artikel6
De werkgever stelt volgende voor de uitvoering van het werk nodige hulp, hulpmiddelen en materialen ter beschikking van de bediende:
GSM, Laptop, Internet aansluiting(Thuis), Mobiele internet connectie

Wat me vooral zorgen baart is dat de werkgever zegt dat de huidige regeling van volledige terugbetaling niet in stand kan worden gehouden omdat dit door de wetgever niet als legaal wordt gezien.

In hoeverre kan een internet aansluiting thuis worden terugbetaald, wat is de wettelijke regeling hierrond?

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#5 , 20 jan 2014 13:45

Werkgever was inderdaad illegaal bezig. Je kan, in huidige tijden, nooit meer claimen dat een internet aansluiting 100% werkgerelateerd is, je doet er steeds een persoonlijk voordeel mee. Dat voordeel moet dan ook als loon belast worden. Dat heeft niks met een CAO te maken, maar het is wel zo dat dit verdoken loon was van de werkgever. Zelfde geldt voor GSM (als die voor privé mag gebruikt worden), Laptop (idem) + mobiel internet (idem).

Als de werkgever nu 12 euro per maand als kosten eigen aan de werkgever vermeldt (en dit dus netto terugbetaald), is dit een situatie die wettelijk wél in orde is. En imho redelijk dicht bij de waarheid aansluit (12 euro / maand op een internetabo van ongeveer 25 euro/maand: http://telenet.be/nl/internet/basic-internet" onclick="window.open(this.href);return false;)

Zie bvb: https://www.socialsecurity.be/instructi ... ement.html" onclick="window.open(this.href);return false; (voor internet bestaat afaik geen vast bedrag).

Tenzij de werkgever ervoor zorgt dat je geen verbinding kan maken met niet-werkgerelateerde sites mag hij wettelijk je internet-aansluiting niet als onkost terugbetalen. De terugbetaling die hij vroeger moest doen contractueel (op basis van 25 euro), moet in principe belast worden als loon, wat je netto zo'n 10 euro/maand zou opleveren netto. Die 12 euro/maand is, na verrekening eindejaarspremie en vakantiegeld, een correcte verrekening.

Je zou kunnen een verhoging brutoloon eisen in de plaats, maar het zou geen groot verschil maken behalve dat die 12 euro niet geindexeerd wordt en je loon wel.... Enkel voor dat laatste heb je juridisch dus een punt.

barry08
Topic Starter
Berichten: 4

#6 , 20 jan 2014 14:22

Bedankt voor het duidelijk antwoord.

De vereisten voor de internet aansluiting overtreffen echter de limieten opgelegd door basic internet bij telenet.
De kosten van het internet abonnement dat wel in aanmerking komt bedragen 66eur.

Kan ik vragen om het vergoede bedrag op te trekken relatief met de gemaakte kosten of blijft dit relatief aan het instap abonnement?
Zo ja, wat zie jij als redelijke vergoeding bij een kost van 66eur?

Alvast bedankt voor de hulp!

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#7 , 20 jan 2014 15:13

"De vereisten voor de internet aansluiting overtreffen echter de limieten opgelegd door basic internet bij telenet."

Dan zal u de vereiste van uw werkgever moeten bewijzen met elk middel, wat me heel moeilijk lijkt, gezien het quasi enkel een verschil in snelheid is die in de praktijk voor 99% van de toepassingen geen verschil maken. Als er echter een speficieke toepassing is die meer dan 3mpbs upload vereist, laat me dit zeker eens weten, want die ken ik eerlijk gezegd niet.

barry08
Topic Starter
Berichten: 4

#8 , 20 jan 2014 16:35

Het gaat hier niet zozeer om de snelheid, eerder over de download limiet.

Deze is vastgesteld op 100GB bij basic internet en het ook het daaropvolgende abonnement heeft dezelfde downloadlimiet van 100GB.
Pas het daaropvolgende abonnement beschikt over voldoende download mogelijkheden met bijhorende kost van ongeveer 66eur.

De download vereisten kunnen in 1 maand makkelijk boven de 150GB liggen en zijn allemaal afkomstig van de IBM passport advantage website.
Dit is nog steeds uitgezonderd de internetconnectie naar mijn werkgever zelf.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#9 , 20 jan 2014 18:59

als je dat kan bewijzen aan de hand van je vorige verbruiken, is dat zeker te verantwoorden. En dan mag je de volledige meerkost bovenop de 25 euro aan je baas eisen als terugbetaling, gezien hij dit dan ook kan verantwoorden.

Het verbruik via bepaalde websites kan je ook bewijzen via gespecialiseerde (freeware) software, die weliswaar pas na installatie kunnen monitoren. Dat bewijs kan je dan stelselmatig bijhouden, zodat je werkgever genoeg bewijs tegenover de RSZ-inspectie heeft.

Terug naar “Loon”