Loon bij bevalingsverlof

kenns
Topic Starter
Berichten: 20

Loon bij bevalingsverlof

#1 , 03 feb 2013 16:15

Hallo

Situatie:

Ik had een vraag voor mijn vriendin die binnenkort op zwangerschapsverlof gaat.
Zij werkt bij het OCMW woon en zorg centrum als zorgkundige.
Blijkbaar gelden daar andere regels.

Zo is een regel dat, vanaf zes maanden voor de respectievelijke bevallingsdatum aangeraden wordt om te stoppen met werken.
Indien ze langer wenst te werken in die zes maanden voor de bevallingsdatum, dan zal zij een papier moeten tekenen dat ze werkt op "eigen verantwoordelijkheid"

Daarom verneemt ze van collega's, dat vanaf het moment men stopt met te werken, men maar 60% of minder van het loon zal krijgen. Ze verdient nu ongeveer 1450 euro, ze gaat er van uit dat ze dan rond de 600 euro zal krijgen. De uitbetaling zou dan via het ziekenfonds gebeuren, maar het bedrag is laag omdat men kiest uit vrije wil om te stoppen met werken (zes maand voor bevallingsdatum), maar de werkgever raad het wel aan (verplicht niet) om te stoppen want het is anders op eigen verantwoordelijk werken.

Nu zijn mijn vragen:
1) Heeft het OCMW als werkgever eigen regels die anders zijn dan in de privè sector?
2)Op internet lees ik dat het inkomen de eerste maand 82% is en de andere maanden 75% van begrensd loon is? Zou dit op haar ook van toepassing zijn?
3) Gaan hier nog belastingen van af en wat is gegrensd loon?

Dank bij voorbaat

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 04 feb 2013 08:08

1) welke tewerkstelling heeft ze? is ze statutair, contractueel, werkt ze als GESCO, ...
2) is ze al naar een arbeidsgeneesheer geweest? doet ze de standaarttaken van een zorgkundige?
3) wat is jouw situatie? heb jij een inkomen, ...?

Franciscus
Berichten: 38602

#3 , 04 feb 2013 12:09

Klopt in veel gemeenten worden zwangere dames per onmiddellijk verbod gegeven contact te hebben met publiek.
Wat voor heel wat functies geeft dat er geen taak is voor de zwangere.
Met als gevolg dat ze dan mogen (moeten) thuisblijven.

Reclame

kenns
Topic Starter
Berichten: 20

#4 , 04 feb 2013 15:29

1) welke tewerkstelling heeft ze? is ze statutair, contractueel, werkt ze als GESCO, ...
2) is ze al naar een arbeidsgeneesheer geweest? doet ze de standaarttaken van een zorgkundige?
3) wat is jouw situatie? heb jij een inkomen, ...?
1) Ze werkt contractueel.
2) Van zodra ze op zes maand is, gaat ze naar een arbeidsgeneesheer moeten, die zal haar dan thuis zetten. Een zorgkundige houdt ook in dat ze mensen moeten kunnen tillen..
3) Ik zelf heb een vast inkomen onder bediende contractueel in de privé sector van 30u/w.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 05 feb 2013 11:08

De Administratie(inclusief OCMW) is geen wetgever en “Art.159.De hoven en rechtbanken passen de algemene, provinciale en plaatselijke besluiten en verordeningen alleen toe in zoverre zij met de wetten overeenstemmen.”(17 FEBRUARI 1994. - De gecoördineerde Grondwet).

“Art.1.Deze wet is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers. Voor de toepassing van deze wet worden gelijkgesteld met: 1° werknemers: de personen die, anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, arbeid verrichten onder het gezag van een ander persoon...Art.39.Op verzoek van de werkneemster moet de werkgever haar verlof geven ten vroegste vanaf de zesde week vóór de vermoedelijke datum van de bevalling of vanaf de achtste week vóór deze datum wanneer de geboorte van een meerling wordt verwacht. De werkneemster bezorgt hem ten laatste zeven weken vóór de vermoedelijke datum van de bevalling of negen weken vóór deze datum wanneer de geboorte van een meerling wordt verwacht, een geneeskundig voorschrift waaruit deze datum blijkt. Zo de bevalling eerst plaats heeft na de door de geneesheer voorziene datum, wordt het verlof tot de werkelijke datum van de bevalling verlengd. De werkneemster mag geen arbeid verrichten vanaf de zevende dag die de vermoedelijke datum van de bevalling voorafgaat tot het verstrijken van een periode van negen weken die begint te lopen op de dag van de bevalling. De periode van negen weken begint te lopen de dag na de dag van de bevalling wanneer de werkneemster de arbeid nog heeft aangevat op de dag van de bevalling...”(16 MAART 1971. - Arbeidswet.)

Lees zelf verder art.39 , alsmede de artikelen 39bis t.e.m. 44 en voornamelijk art.42 met 2 MEI 1995. - Koninklijk besluit inzake moederschapsbescherming.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Loon”