Uitzendkantoor miserie

Habida
Topic Starter
Berichten: 3

Uitzendkantoor miserie

#1 , 25 jan 2012 01:04

Beste,

Een collega heeft het volgende voor: Een uitzendbureau heeft hem aangenomen onder een contract van bepaalde duur. Daarin zijn de volgende zaken bedongen:

Trainings dag: 7.30 aan 9.5 euro Brutoloon + verplaatsingskosten 18.76 euro.
10 werkdagen waarvan tijdens de eerste werkdag vanuit de eindklant het opdracht werd gegeven om eerder (1.15) te vertrekken.

Volgende problemen deden zich achteraf voor:
Op een trainingsdag

Contractueel werd voor deze dag 7.30 prestatie uren uur bedongen (staat op contract) maar op het loonfiche wordt enkel 6u30 aangerekend. Er zou een uur langer pauze gegeven zijn door de eindklant (trainingsdiner werd op 1.30 uur gepland en niet vooropgestelde 30 minuten). Dit werd door de eindklant haar dagprogramma bepaald waar de uitzendkracht geen invloed op had. Mag het uitzendbureau zomaar een uur in mindering brengen rekening houdende met het bestaande contract?

Op werkdag 2:
Rond 17.30 wordt vanuit het HQ van de eindklant bericht gegeven dat de uitzendkracht een uur eerder mag vertrekken. De volgende dag komt de interimair achter dat de uitzendbureau het vervroegd vertrekken in mindering zal gebracht worden. Er is op geen enkel moment een handtekening gevraagd ivm wijziging van uurrooster. Is dit wettelijk?

Na 10 werkdagen:
Interimair heeft bij inschrijving inschrijvingsbewijs van zijn voertuig niet mee. OP het contract van bepaalde duur worden verplaatsingsvergoedingen toegekend. Achteraf blijkt dat de interimair met het openbaar vervoer is gekomen ivp de wagen omdat dit gemakkelijker is. De uitzendbureau vergoedt enkel het abonnement en weigert de verplaatsingskosten te betalen hoewel dit op het contract getekend staat. Kan dit?


Mijn collega vraagt zich af of zulke dingen zomaar kunnen,
graag jullie advies,
MVG
Habi

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 25 jan 2012 10:22

1e werkdag 1: als de collega na die training nog ter beschikking stond van de gebruiker (maw: terugkeerde naar haar werk indien mogelijk), heeft hij/ze recht op loon. Als ze/hij dit niet probeerde, niet.
2e werkdag: wettelijk néé, ze moeten uitbetalen.

die 10 werkdagen: afhankelijk van het paritair comité

Habida
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 25 jan 2012 11:11

Eerste werkdag: eindklant had de volgende planning opgesteld: 09.00 -12.30 dan 14.00 tem17.00. Middag lunch was op anderhalf uur gepland. De interimair kon pas na de lunch verder trainen omdat dan pas de opleiding verder zou gaan.

Paritair comité: 495 bediende gewoon contract geloof ik.

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 25 jan 2012 17:40

paritair comité 495 bestaat niet. Ivm de eerste werkdag moeten ze 7,5 uur uitbetalen.

puttemanp
Berichten: 615

#5 , 25 jan 2012 18:56

Ik ben niet akkoord met JPV, maar ik kan ernaast zitten...

Uitzendkrachten worden betaald volgens de reëel gepresteerde uren. Indien er dus op een (in dit geval eerste werkdag) slechts 6.5h gewerkt wordt, ipv 7.5h, worden er 6.5h uitbetaald (en gefactureerd aan de gebruiker). Dit wordt aangegeven via de (elektronische) time-sheet waar de uitzenkracht een copij van krijgt/toegang toe heeft.

Zie ook de brochure van Federgon:
http://www.vfu-ffi.be/fileadmin/DOCS/PD ... ZA-def.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
De time-sheet is nodig voor het bepalen van de gewerkte uren en het verwerken van de betaling.

Greetz,

P.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 25 jan 2012 19:10

gefactureerd aan de gebruiker: ok. Maar dat heeft geen enkel gevolg voor de werknemer. Die heeft zijn contract waaraan zowel hij als zijn werkgever (interimkantoor) zich moet houden. Als zij een contract geven voor 7,5 uur, moeten zowel werkgever als werknemer zich daaraan houden. Als de werknemer alle moeite gedaan heeft om zich daaraan te houden, dan moet de werkgever uitbetalen.

Habida
Topic Starter
Berichten: 3

#7 , 27 jan 2012 11:28

Het dagprogramma werd vastgesteld door de eindklant zelf. Zij hadden een lunch voorzien van 1.5 uur en pas na de lunch vatte de training terug aan (collega was aanwezig en direct beschikbaar tijdens het diner). Het uitzendbureau heeft de 7.5 uur doorgefactureerd aan hun eindklant.

Terug naar “Loon”