lokale overheid - niet naleven rechtspositieregeling

DOC
Topic Starter
Berichten: 4

lokale overheid - niet naleven rechtspositieregeling

#1 , 17 feb 2011 20:49

De werkgever, een lokale overheid, houdt zich niet aan de rechtspositieregeling die ze na héééééél lang debateren met de betrokken partijen, zelf heeft opgedrongen.

Een onderdeel hiervan is het geven van 1 maaltijdcheque per gewerkte dag van 6 euro. Het bestuur heeft dit voorheen altijd eigenzinnig geïnterpreteerd waardoor er vóór de rechtspositieregeling maximaal 100 maaltijdcheques per werknemer werden uitgereikt. Na de rechtspositieregeling zou dit worden rechtgezet. Ter illustratie: bij de omringende besturen wordt 1 maaltijdcheque per gewerkte dag ter waarde van 7 euro uitgekeerd.

Aangezien de budgetten voor het lokaal bestuur niet zo schitterend zijn - deels wegens wanbeleid, maar dit is een andere kwestie - bezuinigd men dan maar op de personeelsuitgaven: niet naleven van de rechtspositieregeling en de maaltijdcheques terugschroeven naar het oude bedrag.

Gevolg: er wordt een klacht ingediend en de gouverneur beslist dat het bestuur zich moet houden aan zijn eigen regels. Het bestuur regelt een regularisatie voor het dienstjaar 2010, maar voor 2011 wordt beslist om TERUG de rechtspositieregeling NIET na te leven. Detail: de financieel beheerder weigert bij opmaak van het budget 2011 rekening te houden met de uitvoering van de geldende regeling. Het personeel, noch de gemeenteraad zijn hiervan (voorlopig) niet van op de hoogte.

Mijn vraag (eindelijk!): kan een werknemer(s) via een ander orgaan dan de Provinciegouverneur hier klacht tegen indienen? Niet zozeer het niet naleven van een administratieve beslissing, maar wel het niet betalen van het afgesproken loon? Indien dit kan, bij wie moet ik dan zijn? (en zeg me AUB niet "je vakbond"...)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

DOC
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 17 feb 2011 20:53

Grapjas... Ik weet dat het een lange post is --> helemaal op het einde...

Reclame

DOC
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 17 feb 2011 20:55

Om te beginnen: ik ben niet aangesloten bij een vakbond. Was dat wel, maar ben volledig overtuigd geraakt van hun onkunde. Zal wel niet voor iedereen bij de vakbonden opgaan, maar toch...

Franciscus
Berichten: 38592

#5 , 17 feb 2011 23:27

Oeps....
wat met de gemeenteraad -oppositie in kennis te stellen
financieel beheerder wie is dat???

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 19 feb 2011 07:40

“Art.19bis.§ 1. Het voordeel toegekend onder de vorm van een maaltijdcheque wordt als loon beschouwd...”(28 NOVEMBER 1969. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders).

INDIEN dit loon u is toegekend bij contract of statuut (onderzoek dit vooraf zorgvuldig) dan geldt :
“Art.9. Het loon moet op gezette tijden, ten minste tweemaal in de maand, met een tussenpoos van ten hoogste zestien dagen, worden uitbetaald, behalve wat betreft:1° het loon van de bedienden, dat ten minste om de maand moet worden uitbetaald...Bij ontstentenis van een collectieve arbeidsovereenkomst, moet het loon worden uitbetaald op de tijdstippen en binnen de termijnen die zijn vastgesteld in het arbeidsreglement of in enig ander vigerend reglement.”(12 APRIL 1965. - Wet betreffende de bescherming van het loon der werknemers).

Miskent de werkgever voornoemde ’gezette tijden’ maan hem dan aangetekend aan deze in acht te nemen. Geeft hij hieraan geen tijdig en afdoende gevolg,wend u dan tot:
Inspectie Sociale Wetten:
http://www.vlaanderen.be/servlet/Satell ... ijn%2FView" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

DOC
Topic Starter
Berichten: 4

#7 , 23 feb 2011 00:13

J.Demoor: bedankt voor je informatie en verwijzingen.

En voor de voorgaande opmerking: financieel beheerder is de benaming die in het gemeentedecreet gegeven wordt aan de wat men vroeger, in de nieuwe gemeentewet de ontvanger noemde.

Allen bedankt voor de aandacht!

Met vriendelijke groeten.

Terug naar “Loon”