2 jaar weg bij firma, nog loon tegoed en faillissement

elly1
Topic Starter
Berichten: 5

2 jaar weg bij firma, nog loon tegoed en faillissement

#1 , 13 okt 2009 14:21

In november 2007 nam ik, tezamen met mijn enige collega-bediende, ontslag.
Wij hadden op dat moment een achterstand van respectievelijk één en twee maanden loon. Zoals we, uit ervaring, verwacht hadden, kregen we de weken van onze opzeg ook niks meer uitbetaald.
Via de vakbond hebben we dit in 2008 voor de rechtbank gebracht. Vonnis: ex-werkgever dient alle achterstallige lonen + eindejaarspremie + vakantiegeld te betalen, alsook intresten.
Maar zoals we van hem gewend waren (deurwaarders waren/zijn kind aan huis in dat bedrijf) betaalde hij dus niet en werd er alweer een deurwaarder aangesteld die een oproeping tot verkoop deed. De dag voor de verkoop is ex-werkgever een kleine som gaan betalen bij de deurwaarder (ook door ons bekend omdat we dit zelf meermaals hadden ‘mogen’ gaan doen), waardoor de verkoop niet doorging. Er bleken zoveel schuldeisers te zijn, dat mijn ex-collega en ikzelf, maar een klein beetje kregen van het bedrag wat in het vonnis staat (ondertussen waren we al eind 2008). Dit heeft zich zo in 2009 nog 3 keer herhaald, maar we hebben nog lang niet het bedrag waar we recht op hebben.
Enkele weken geleden kregen we te horen dat ex-werkgever een vraag tot gerechtelijke organisatie had aangevraagd en gekregen heeft. Hij heeft nu tot december de tijd om een herstelplan voor te leggen. Uit onze ervaring weten we dat dat er niet zal komen (er IS gewoon niks meer...) en we verwachten dus een faillissement.
Nu zitten we dus met de vraag of wij, twee jaar na ons ontslag, ons geld (en intresten) nog gaan zien. Op de vakbond konden ze ons niet echt antwoorden, daar beweren ze dit nog niet meegemaakt te hebben en daar wachten ze december af.
Een verhaal wat we hoorden is dat organisaties zoals banken, Rsz, enzovoort, bij een faillissement voorrang van betaling krijgen en dat de kans dus groot is dat tegen dat wij ‘aan de beurt zijn’ er geen geld meer over is. Wij zouden naar niks aan kunnen doen…
Een ander verhaal wat we horen is dat er wel een fonds bestaat om lonen terug te betalen bij faillissementen, maar daar zouden wij buiten vallen aangezien we al bijna twee jaar weg zijn bij die firma.
Feit is ook nog dat wij al wel belast werden op die inkomsten, want in onze belastingaangifte aanslagjaar 2008, inkomsten 2007 werden die bedragen wel doorgegeven als betaald.
Iemand die weet hoe het nu juist zit en misschien raad wat wij nu best doen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 15 okt 2009 14:36

“Art.19...Wanneer niet de gehele waarde van de onroerende goederen is opgebruikt voor de bevoorrechte of hypothecaire schuldvorderingen, wordt het nog verschuldigde gedeelte van de prijs bij voorrang aangewend tot voldoening van de in dit artikel vermelde schuldvorderingen.”(Hypotheekwet 16 december 1851).

“Art.19.De schuldvorderingen, bevoorrecht op alle roerende goederen, worden hierna opgesomd en zij worden in de volgende orde verhaald :1° De gerechtskosten die in het gemeenschappelijk belang van de schuldeisers zijn gemaakt;2° De begrafeniskosten in verhouding tot de stand en het vermogen van de overledene;3° De kosten van laatste ziekte gedurende een jaar;3°bis voor de werknemers...het loon...zonder dat het bedrag daarvan 7.500 euro mag te boven gaan; deze beperking wordt niet toegepast op de vergoedingen die in het loon begrepen zijn en die verschuldigd zijn aan dezelfde personen wegens beëindiging van hun dienstbetrekking...”(Hypotheekwet 16 december 1851).

Zie ook 26 juni 1992 Wet betreffende de sluiting van ondernemingen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

elly1
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 17 nov 2009 18:49

Net vernomen dat mijn ex-werkgever verongelukt is.
Ondanks het feit dat we met hem in proces lagen zijn we toch serieus van de kaart.
Maar onze nuchtere kant denkt uiteraard: wat nu?
Heeft hier iemand een idee of dit iets aan onze zaak verandert?

Reclame

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 17 nov 2009 18:56

Was dat een vennootschap. Als hij enige zaakvoerder was zal het gerecht nu waarschijnlijk een vereffenaar aanstellen. Als de boel op rand van faillissement staat en er is een grote schuld bij RVA dan zijn uw kansen niet gunstig.

elly1
Topic Starter
Berichten: 5

#5 , 18 nov 2009 13:54

Was dat een vennootschap. Als hij enige zaakvoerder was zal het gerecht nu waarschijnlijk een vereffenaar aanstellen. Als de boel op rand van faillissement staat en er is een grote schuld bij RVA dan zijn uw kansen niet gunstig.
Ik vrees dat hij enige zaakvoerder is.
Volgens advocate van vakbond zouden we nu wel zeker ons geld krijgen. Eventuele intresten misschien niet.
Dus blijkbaar staan we er nu beter op dan voorheen? Al snap ik dat niet, voodien 'geen geld' had, blijft toch 'geen geld' zou je denken.

Terug naar “Loon”