Indien die handicap van die aard is dat die het u moeilijk of onmogelijk maakt in dat appartement te wonen en u daarom elders verblijft, kan u de aangifte skippen. Fiscus kan wel attesten vragen.
Maak een testament dat de partner , belastingvrij, max 50.000 euro kan erven. Die behoudt ook zijn eigen deel. Laat de rest gebeuren volgens het wettelijk erfrecht. Dus huis wel verdelen aan de kinderen, partner heeft toch vruchtgebruik.
Waarom zou je dit zo doen. Sorry, ik zie daar niet direct het nut van. Alles in acht genomen, is dit een vrij dure oplossing. De vrijstellingen die bij het eerste overlijden van toepassing zijn, worden later duurder terugbetaald.
Voor dat bedrag loont het de moeite een bankonderzoek te vragen. Zelfs als uw vader haar begunstigd heeft, moet er toch een aanzienlijk deel naar de kinderen gaan. Laat u bijstaan door uw notaris!
Is die wijziging van kinderen ten laste doorgegeven aan de verschillende werkgevers? Als dat niet is werd bij hem teveel voorafhouding gedaan en bij u te weinig. Dat wordt nu rechtgezet!
Onderlinge regeling dringt zich op.
Die 5 jaar ’verdachte periode’ is slechts van toepassing indien op of na 1 januari 2025 is gebeurd. Dus in dit geval = 3 jaar.
Ik veronderstel dat de schenking via overschrijving is gebeurd. Zorg voor een wederzijds aanvaardingsdocument. Die aangetekende brieven dat hoeft niet.
Normaal is dat bij de verzekeringsmaatschappij dan 2 contracten bestaan. Op naam van elke partner, elk de helft. Maar dan komt mevrouw haar deel niet in de erfenis. Wat zegt de maatschappij over dat contract?