BW zichten en lichten

Gevalie
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

BW zichten en lichten

#1 , 16 mei 2024 14:03

Beste,

Wij kochten een gelijkvloersappartement met terras maar zonder terrasafsluiting. Aan het terras paalt een gemeenschappelijke tuin die een stukje aan weerszijden afgemaakt is met een haag wat doet veronderstellen dat dit een stukje privatieve tuin is.
In het lasenboek beschrijft men dat er "privatieve en gemeenschappelijke tuin" is.
De bouwaanvraag is pas na 3 keer goedgekeurd en daarin staat dat het een openbaar park is en dat er een fietspad en wandelpaden aangelegd moeten worden voordat er goedkeuring gegeven wordt.
Nu loopt er achter het stuk tuin een fietspad (openbare weg) en kan iedereen zomaar op ons terras ( wat al enkele malen gebeurd is) omdat het niet afgesloten is (terrassen van de bovenverdieping hebben wel een afsluiting en staan beschreven als gemeenschappelijk eigendom) en heeft iedereen inzicht op dat terras dus onze privé leefomgeving.
Op de algemene vergadering hebben we nu gevraagd of we het stukje tuin achter ons terras mogen afsluiten op een afstand van 1,90 meter van ons terras met een groene haag zodat onze privacy en veiligheid verzekerd is.
Dit werd geweigerd. Kunnen wij ons baseren op het BW en refereren naar de wet over zichten en lichten?

Alvast dank

Franciscus
Berichten: 38723

#2 , 19 mei 2024 20:35

Wat staat er in de aankoopakte van het pand / uw appartement.
Is er een verkavelingsakte.
Lijkt me raar dat er een openbaar stuk / weg zou lopen over jullie terrein .
Normaal moet een privé tuin afgesloten kunnen worden van het openbare domein.
Waar staat in de akte dat u niet lag afsluiten en de andere terrassen wel.
Maar daar bedoeld u waarschijnlijk mee dat deze niet op de begane grond zijn maar op de verdiepingen????

Gevalie
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 21 mei 2024 10:07

Beste,

Inderdaad de terrassen van de gelijkvloers appartementen van blok A hebben een terrasafsluiting met daarvoor liggend een klein stukje afgemaakte siertuin waardoor niemand inzicht heeft in hun appartement. Maar de gelijkvloerse appartementen van blok B, C en D die in hetzelfde woonproject vallen hebben geen terrasafsluiting en tuinafsluiting dit wil dus zeggen dat iedereen zomaar op ons terras kan komen staan ( wat ook al gebeurd is). Weet dat in de bouwvergunning van de Deputatie van de Provincie Antwerpen staat dat de "open ruimte" de tuin dus als openbare parkzone met trage wegen en fietsverbindingen aangelegd moet worden. Het park zal als groene aantrekkingspool fungeren voor de buurt.
Met andere woorden, iedereen kan op ons terras komen zitten en lekker bij ons binnen komen kijken of gewoon binnen wandelen als de achterdeur open staat.
Wij hebben op de AV gevraagd om op 1.90 cm een haag te mogen planten gebaseerd op de wet van zichten en lichten. Dit werd geweigerd maar ik laat het hier niet bij vandaar mijn vraag.

Reclame

lebragard
Berichten: 238
Juridisch actief: Nee

#4 , 21 mei 2024 11:58

Wij hebben op de AV gevraagd om op 1.90 cm een haag te mogen planten gebaseerd op de wet van zichten en lichten. Dit werd geweigerd maar ik laat het hier niet bij vandaar mijn vraag.

Wat werd er beslist op die algemene vergadering ? Welk was het agendapunt mbt. de afsluiting/haag ?
Waarom stemde de AV tegen terwijl blok A wel een terrasafsluiting heeft....Wat werd er opgenomen in de notulen van die AV , louter een njet of al dan niet met redenen omkleed , het waarom/reden , dat de AV weigerde ect....

Algemeen gesteld:
Indien u het niet eens bent met die rechtsgeldig genomen AV beslissing kan u beroep doen op art.3.92 §3 en dit binnen de 4 maand na die AV beslissing of/en u kan beroep doen op art.3.92 §5.

Staar u niet blind op de wet van zichten en lichten.....feit zal zijn dat de omliggende grond een gemeenschappelijke aangelegenheid is , u hebt hoogstwaarschijnlijk het exclusief gebruiksrecht maar daarom bent u de "volle" eigenaar niet..en dat gegeven plaatst u in een ondergeschikte positie en om die reden hebt u een AV toestemming nodig of die van de (vrede)rechter.
Weet dat rechtsgeldige AV beslissingen gelden als afsplitsbare rechtshandelingen , die afzonderlijk aanvechtbaar zijn met specifieke nietigheidsgronden , wet mede-eigendom, welke dwingend van toepassing is.
Stel u ook de vraag waarom blok A wel een afsluiting heeft ? Lees zorgvuldig de statuten erop na.

Franciscus
Berichten: 38723

#5 , 21 mei 2024 20:11

En uiteraard de omgevings- en verkavelingsvergunning.
Zitten alle blokken in één VME?

Gevalie
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 22 mei 2024 10:42

Beste,

De bouwvergunning werd 2 keer afgekeurd, nadien goedgekeurd met de vermelding: "Door te opteren voor compacte bouwvolumes met meerdere bouwlagen blijft de open ruimte maximaal bewaard. Deze zal worden aangelegd als openbare parkzone met trage wegen en fietsverbindingen. Het park zal als groene aantrekkingspool fungeren voor de buurt". In de statuten staat hier niets van vermeld maar daar spreekt men wel van terrasafsluitingen die gemeenschappelijk zijn. Hier wordt nergens gesproken dat er op het gelijkvloers geen terrasafsluitingen voorzien zouden zijn. Allemaal heel onduidelijk en vreemd. De VME onderhoudt wel de volledige tuin. In ieder geval, het openbaar fietspad loopt achter ons terras wat maakt dat ons eigendom paalt aan een openbaar park en openbaar fietspad.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”