Termijn gebreken voorlopige oplevering oplossen

stst
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Termijn gebreken voorlopige oplevering oplossen

#1 , 25 aug 2023 09:34

Er werd overgegaan tot een voorlopige oplevering van een nieuwbouwappartement (vallend onder Wet Breyne).
Daarbij werd een hele waslijst zichtbare gebreken (oa elektricieitsdraden nog open en bloot, krassen op parket,....) genoteerd. In totaal een 40-tal gebreken werden opgenomen in het PV van voorlopige oplevering.
Het appartement valt volgens mij onder de categorie "bewoonbaar" ofschoon men zou kunnen argumenteren dat openliggende elektriciteitsdraden (zonder suikertje) een gevaar kunnen betekenen (zeker voor jongere kinderen).
Toch heb ik de voorlopige oplevering aanvaard omdat ik al wou beginnen met inrichting en zoeken naar huurder.
De voorlopige oplevering vond plaats 2 maanden geleden. Tot op heden nog geen acties vanwege de bouwheer om de gebreken op te lossen, noch informatie over wanneer dan wel, ondanks herhaaldelijk aandringen.
In het PV staat niet gestipuleerd ( en heb ik de fout gedaan dit niet te laten opnemen) binnen welke termijn deze gebreken dienen opgelost te worden ( of is dit op de datum van definitieve oplevering).
Ondertussen is het appartement niet verhuurbaar of bruikbaar (ofschoon wel bewoonbaar) zodat genot of inkomsten worden gederfd.
Wat zijn hier de mogelijkheden van de koper?

Mvg

Franciscus
Berichten: 38739

#2 , 17 nov 2023 12:03

Al VME met syndicus en AV in werking?

lukasi
Berichten: 1181

#3 , 17 nov 2023 13:02

Tussen voorlopige oplevering en de definitieve is 1 jaar voorzien om de punten op te lossen.
U bent nog maar 2 maanden verder.
Je hebt door de aanvaarding van de voorlopige oplevering met een 40 tal gebreken je stok achter de deur ' weggegeven '

Reclame

lebragard
Berichten: 239
Juridisch actief: Nee

#4 , 17 nov 2023 18:34

OPLEVERING

De oplevering is een belangrijke mijlpaal in het bouwproces: met de oplevering van de werken verklaart de bouwheer dat hij de bouw of renovatie zonder reserves aanvaardt.

De oplevering gebeurt in twee fasen: een voorlopige oplevering en een definitieve oplevering. De voorlopige oplevering vindt plaats nadat de opdracht is uitgevoerd en daarna is er nog een termijn van meestal 1 jaar waarbinnen er gecontroleerd wordt of de uitvoering correct is gebeurd. Daarna volgt de definitieve oplevering en opgelet deze kan zo de procedure niet gevolgd worden ook stilzwijgend plaatsvinden.

Als de wet Breyne van toepassing is, is die tweevoudige oplevering verplicht.

Belangrijk is uiteraard dat gedurende een periode van tien jaar de onderneming aansprakelijk is voor gebreken die de stabiliteit van het gebouw of een van de essentiële delen daarvan in het gedrang brengen: de tienjarige aansprakelijkheid die start op het ogenblik dat de bouwheer de werken “goedkeurt”.

ook

OPLEVERING GEMENE DELEN

Wij verwijzen graag naar het vonnis van de Rechtbank van 1ste aanleg te Gent – Veertiende Kamer, in haar terechtzitting van 16.02.2010. (F° 000519 – A.R. nr. 09/766/A – Rep. nr. 10/2037), waar in de motivering van haar uitspraak duidelijk wordt gesteld dat de syndicus als vertegenwoordiger van de vereniging van mede-eigenaars, inzake de oplevering van de gemeenschappelijke delen, geen partij is of kan zijn.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie ... gle.com%2F

Definitieve oplevering

De definitieve oplevering kan uitdrukkelijk geschieden, maar ook stilzwijgend. In de praktijk gebeurt de definitieve oplevering meestal op basis van een rondgang met bouwheer, architect en aannemer, en stelt met een proces-verbaal op.

https://www.wanted.law/nl/most-wanted/w ... rbaal%20op.


thesis opleveringen appartementsgebouwen :
https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01 ... 001_AC.pdf

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”