Pensioen, overleden werknemer uit NL

smaikel
Topic Starter
Berichten: 1

Pensioen, overleden werknemer uit NL

#1 , 28 jun 2011 22:02

De situatie is zo: m'n vader heeft 43 jaar gewerkt (in België), mijn moeder heeft 43 jaar gewerkt (altijd in Nederland).
Enkele maanden terug is m'n moeder gestorven, op dat ogenblik kreeg m'n vader reeds een pensioen (ongeveer 800€).
Op het moment van haar overlijden (59 jaar) was zij nog steeds in dienst.

Nu blijkt dat m'n vader geen recht heeft op gelijk welke uitkering dan ook uit NL.
De reden hiervoor is dat hij ouder dan 65 jaar is. Na z'n 65ste is er geen recht meer op een "nabestaandenuitkering" (anw).
Maar de pensioendienst in België zegt nu ook dat hij geen recht heeft op een hoger pensioen.

Klopt dit wel?
Dit lijkt me toch wel sterk.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 28 jun 2011 22:17

Maar de pensioendienst in België zegt nu ook dat hij geen recht heeft op een hoger pensioen.
Dat klopt. Toen één van mijn ouders overleed werd het pensioen van de overlevende ouder zelfs verminderd (overgang van gezinspensioen naar alleenstaanden pensioen).
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Mathieu Rutten

#3 , 29 jun 2011 18:35

Geachte,

Indien wij er vanuit gaan dat uw moeder altijd in België heeft gewoond toen zij in Nederland werkte en geen statutair ambtenaar was in Nederland, is er sprake van grensarbeid. Dit betekent dat de langstlevende huwelijkspartner, in uw geval uw vader, mogelijk rechten kan openen op een overlevingspensioen ten laste van België opgebouwd op basis van de grensarbeidersloopbaan van zijn echtgenote, uw moeder dus. Dit overlevingspensioen kan hij cumuleren met een eigen rustpensioen ten belope van 110% van het overlevingspensioen voor een volledige loopbaan.
Gezien u aangeeft dat uw vader ouder is dan 65 jaar, is er inderdaad geen recht op een Anw-nabestaandenuitkering ten laste van Nederland. Indien er jaren zijn tijdens het huwelijk met uw moeder dat hij zelf geen eigen pensioentijdvakken bewijst in België, terwijl uw moeder aow-tijdvakken in Nederland opbouwt, zou hij desgevallend ook nog aanspraak kunnen maken op een aow ten laste van Nederland. Nu het feit dat uw vader niet voldoet aan de voorwaarden van een Anw-uitkeringen ten laste van Nederland, wil niet zeggen dat hij geen rechten zou openen op een nabestaandenpensioen ten laste van Nederland, indien uw moeder een ouderdomspensioen heeft opgebouwd in Nederland, wat bijna 100% zeker het geval zal zijn, kan uw vader rechten openen op een nabestaandenbedrijfspensioen, het zogezegde tweedepijler pensioen. Dit bovenwettelijk nabestaandenbedrijfspensioen beïnvloedt in de huidige stand van de wetgeving uw recht op een overlevingspensioen ten laste van België helemaal niet. het is uiteraard wel belastbaar in België.

Wat moet uw vader dus dringend doen. Hij dient zich zo spoedig mogelijk aan te bieden bij de pensioendienst in zijn gemeente en een aanvraag om overlevingspensioen in te leiden bij de Rijksdienst voor Pensioenen.

Verder dient hij het pensioenfonds waarbij uw moeder aangesloten was, dringend in kennis te stellen van het overlijden van uw moeder. U kan hiervoor desgevallend contact zoeken met de werkgever van uw moeder in Nederland. Het zou me trouwens sterk verwonderen indien uw moeder nog in actieve dienst was op het ogenblik van het overlijden dat dit nog niet zou gebeurd zijn. Je kan de gegevens van het pensioenfonds ook terug vinden op het jaarlijks overzicht dat je moeder ontving met opgave van de reeds opgebouwde pensioenrechten.

Ik meen je zo voldoende te hebben ingelicht.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.

Groetjes,

Thieu Rutten
pensioendeskundige

Reclame

Terug naar “Pensioenen”