Is die 33 % arbeidsongeschikt ook vastgesteld door de arts van de RVA ??
De tenminste 33% arbeidsongeschiktheid is vastgesteld door de arts van de RVA in 2004. Daarna kreeg ik als antwoord van de RVA: "Uw weigering om mee te werken met de VDAB heeft geen gevolgen voor uw uitkeringen." Ik mag dus weigeren.
U zult niet opgeroepen worden indien u een blijvende arbeidsongeschiktheid vertoont van minstens 33%, die reeds door de erkende geneesheer van de RVA is vastgesteld.
De arbeidsongeschiktheid is vastgesteld in oktober 2004. Sindsdien kreeg ik allerlei uitnodigingen: werkaanbiedingen, jobclub, opleiding en activering zoekgedrag. Ik heb alles geweigerd en ze hebben er niets op gezegd.
Wat gebeurt er indien ik arbeidsongeschikt ben?
U zult niet opgeroepen worden indien u een blijvende arbeidsongeschiktheid vertoont van minstens 33%, die reeds door de erkende geneesheer van de RVA is vastgesteld.
Indien u een (tijdelijke of blijvende) arbeidsongeschiktheid van minstens 33% hebt die nog niet door de erkende geneesheer is vastgesteld, moet u een medisch attest voorleggen van uw huisarts of van een specialist. Nadien zult u worden uitgenodigd voor een medisch onderzoek bij een erkende geneesheer van de RVA. U kunt een arbeidsongeschiktheid aanvoeren op eender welk ogenblik tijdens de opvolgingsprocedure.
Afhankelijk van het resultaat van het medisch onderzoek, kunnen er verschillende situaties voorkomen:
- de erkende geneesheer stelt vast dat u een blijvende arbeidsongeschiktheid van minstens 33% hebt: in dat geval wordt u niet opgeroepen voor een gesprek;
- de erkende geneesheer stelt vast dat u, voor een duur van minstens 2 jaar, een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minstens 33% vertoont: in dat geval wordt u niet opgeroepen voor een gesprek tijdens de erkende ongeschiktheidsperiode;
- in de andere situaties zult u voor een gesprek worden opgeroepen.
Indien de erkende geneesheer een blijvende arbeidsongeschiktheid van minstens 33% vaststelt of een tijdelijke ongeschiktheid van minstens 33% voor een duur van minstens 2 jaar, zal de RVA een brief richten tot de dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, ACTIRIS of Arbeitsamt), waarin aangedrongen wordt op de noodzaak om voor u een begeleiding te verzekeren die aangepast is aan uw gezondheidstoestand en om een passende dienstbetrekking aan te bieden.
Indien de tijdelijke arbeidsongeschiktheid (van minstens twee jaar) eindigt of indien het ongeschiktheidspercentage lager wordt dan 33%, kunt u opnieuw opgeroepen worden. De periodes volledige werkloosheid tijdens dewelke u een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minstens 33% werd toegekend gedurende minstens 2 jaar, worden echter niet meegeteld voor de berekening van uw werkloosheidsduur.
En indien ik ten onrechte word opgeroepen?
Het zou kunnen gebeuren dat u per vergissing wordt opgeroepen (omdat u geen volledig werkloze bent, omdat u erkend bent als arbeidsongeschikt, de vereiste werkloosheidsduur niet hebt bereikt, ?). In dat geval kunt u dit argument natuurlijk aanvoeren tijdens het gesprek of het werkloosheidsbureau vooraf (schriftelijk) contacteren. De RVA zal u op de hoogte brengen van de beslissing genomen ingevolge uw aanvraag.
Hier moet u wel opletten, want nu begint u over de procedure voor activering zoekgedrag. Daar wordt expliciet in de wet voorzien dat iemand met 33% blijvende arbeidsongeschiktheid niet moet opgeroepen worden. Voor deze procedure is dus mijn afwezigheid aanvaard. Het gaat nu over de gewone oproepingen van de VDAB, nu was het voor het ori?ntatiecentrum.
Ik wil er ook op wijzen dat de VDAB een maand heeft gewacht voor ze de negatieve inlichting doorgaven aan de RVA
(wat er op wijst dat ze niet vast in hun schoenen staan), dat ik het antwoord van de ombudsdienst
(dat zegt dat ik mag weigeren van mee te werken) heb gekregen nog voor ik mijn antwoord heb gestuurd naar de RVA. De ombudsdienst heeft mij overtuigd dat ik niets verkeerd deed, dus ik heb ook geen gevolg gegeven aan de verdere vragen van de VDAB. Ik heb dus ook gedacht dat een eenvoudige brief aan de RVA ging volstaan, maar uit hun antwoord blijkt dat zij daar ontevreden over zijn dat ik zo weinig moeite heb gedaan.
Het gezond verstand zegt ook, dat als je mag weigeren van mee te doen aan activering zoekgedrag, dat je dan ook de rest mag weigeren, en als je mag weigeren, dan heeft ook je aanwezigheid geen zin.
Als ik activering zoekgedrag mag weigeren maar de rest niet, dan heeft activering zoekgedrag geen reden om te bestaan.
Wat die ombudsdienst zevert is dus niet waar. U mag nooit weigeren mee te werken met de vdab
Wie zit er in deze ombudsdienst van de VDAB? De VDAB, de RVA en een paar afgevaardigden van vakbonden en bedrijven.
De VDAB vond dus dat ik eerst naar de VDAB had moeten gaan en dat ik dan had moeten zeggen dat ik niet kon komen. Dat ik gewoon op voorhand een brief stuurde vinden ze onaanvaardbaar.