#10 , 13 sep 2022 23:35
Een tweede master kan inderdaad een competitief voordeel zijn, maar de vraag is of dit via de onderhoudsplicht moet betaald worden. Wie een master diploma heeft en wil werken is binnen een korte termijn aan de slag. Slechts 3,3 procent van de afstuderende masters is na een jaar nog niet aan de slag.
In 2019 deed 4,7 procent van de masterstudenten twee masters. De meeste afgestudeerden gaan gewoon naar de arbeidsmarkt, zeker in deze tijd waar er werk zat is. Ook niet vergeten dat het perfect mogelijk is om tijdens de loopbaan een tweede master te behalen als werkstudent, de universiteiten hebben zelfs speciale programma's voor werkstudenten of voor studenten die bijvoorbeeld topsport beoefenen. Spreiden van studiepunten is tegenwoordig heel makkelijk. Er zijn zelfs topvoetballers en prof wielrenners die tijdens hun loopbaan een master studie afronden.
Vergeet ook niet dat later starten op de arbeidsmarkt consequenties heeft op de vroegste pensioenleeftijd, vermits men een minimaal aantal jaren moet werken om het recht op een pensioen te openen.